Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΕΛΚΑ, που καταγράφει τα αποτελέσματα έρευνας της εξέλιξης των τιμών στα σούπερ μάρκετ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο σχετικός δείκτης πιστοποιεί σταθεροποιητικές τάσεις ως αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας προμηθευτών και λιανεμπορίου. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ βασίστηκε στα πρωτογενή δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του ΥΠΑΑΝ.

Eιδικότερα, ο δείκτης τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών παρουσίασε τάση συγκράτησης, καθώς παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% από την έναρξη του έτους, αυξήθηκε μόλις κατά 0,73%, σε σχέση με τον πρώτο μήνα του έτους και 1,38% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου. Ο δείκτης ειδών καθαριότητας και υγιεινής είχε σταθεροποιητική πορεία και πτωτική τάση, καθώς μειώθηκε κατά 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2011 έως φέτος τον Ιούνιο.

Η εξέταση των δεικτών συνολικά για το 18μηνο Ιανουαρίου 2010-Ιουνίου 2011 αναδεικνύει σε βάθος χρόνου, κατά τους ερευνητές, τις τάσεις συγκράτησης των τιμών από προμηθευτές και λιανέμπορους. Παρά τη δυσμενή φορολόγηση (μόνο ο ΦΠΑ αυξήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2010 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε όλα τα είδη), ο γενικός δείκτης τιμών στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε μόλις 2,32% στο 18μηνο, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης, χωρίς τις αυξήσεις του ΦΠΑ, παρουσίασε μείωση κατά 1,3%. Αυτό συνέβη σε συνθήκες που ο γενικός δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,85% κι ο υποδείκτης διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών της ΕΛΣΤΑΤ, που λαμβάνει υπόψη τις τιμές και των μικρών καταστημάτων και των λαϊκών αγορών, κατά 4,16%.

Στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τη σύγκριση των τιμών στο 7μηνο Δεκεμβρίου 2010-Ιουνίου φέτος, στο 50% των προϊόντων οι τιμές είτε υποχώρησαν είτε έμειναν σταθερές. Εφόσον, όμως, ληφθεί υπόψη η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στα τρόφιμα από την έναρξη της φετινής χρονιάς, σημειώνουν οι ερευνητές, αποδεικνύεται ότι οι τιμές μειώθηκαν ή έμειναν σταθερές στο 64% των προϊόντων. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στο 68% των τροφίμων-μη αλκοολούχων ποτών, τα οποία επιβαρύνθηκαν με επιπλέον φορολογία τον Ιανουάριο, προμηθευτές και λιανεμπόριο εντέλει απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ.

Το διάγραμμα απεικονίζει συγκριτικά τους μέσους δείκτες τιμών των πρώτων εξαμήνων πέρυσι και φέτος. Ο γενικός δείκτης στον κλάδο παρουσιάζει μία αύξηση 1,19%, ενώ οι δείκτες αφενός τροφίμων-μη αλκοολούχων ποτών αύξηση 1,56% κι αφετέρου ειδών καθαριότητας-υγιεινής αύξηση 0,47%. Όμως οι προσαρμοσμένοι δείκτες, χωρίς την αύξηση του ΦΠΑ, παρουσιάζουν μείωση 1,7% για τον γενικό δείκτη, μείωση 1,6% για τον δείκτη τροφίμων-μη αλκοολούχων και μείωση 2% για τον δείκτη ειδών καθαριότητας-υγιεινής πρώτων υλών το τελευταίο έτος, αλλά και τις πληθωριστικές τάσεις στη χώρα. Η σταθεροποιητική τάση των δεικτών μακροπρόθεσμα αντικατοπτρίζει την απορρόφηση του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, όπως και την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, ενώ στην περίπτωση των ειδών καθαριότητας-υγιεινής διαπιστώνεται πτώση των τιμών φέτος, σημειώνουν οι ερευνητές.