Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012 οι τιμές στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν μείωση κατά 1,35%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011, ενώ, αν δεν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τους χυμούς από 13% σε 23% τον Σεπτέμβριο του 2011, τότε η μείωση είναι 1,74%, σύμφωνα με σχετική πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Κατά τους ερευνητές του ινστιτούτου, συνολικά ο γενικός δείκτης τιμών στον κλάδο, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, έχει αυξηθεί κατά 1,85% παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ, που, αν δεν ληφθούν υπόψη, ο δείκτης παρουσιάζει μείωση κατά 2,04%. Η μείωση των τιμών στο εξάμηνο, εκτιμούν οι ερευνητές, πλέον σταθεροποιείται.

Σε άλλη έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνεται μείωση τιμών στα οπωροκηπευτικά που διακινούνται μέσω των σούπερ μάρκετ κατά 12,7% στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2011-Ιανουαρίου 2012. Το εν λόγω ποσοστό, που υπολογίστηκε χωρίς στάθμιση βαρύτητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό, με σταθμισμένη βαρύτητα, σύμφωνα με τα στοιχεία κατανάλωσης της ΕΛΣΤΑΤ, αυξάνεται σε 13,57% και αποδίδεται στη σημαντική μείωση της τιμής στην ντομάτα και την πατάτα.

Όπως εκτιμάται, η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε μέση ετήσια εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό περίπου κατά 50 ευρώ. Ειδικότερα, μεταξύ των τιμών σε 21 είδη οπωροκηπευτικών διαπιστώθηκε ότι στα 16, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012, παρατηρήθηκε μείωση στις μέσες τιμές τους από 2,48% έως 35,25%. Μάλιστα, στα 5 εξ αυτών η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 20% και στα υπόλοιπα μεγαλύτερη από 10%.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στα βασικά λαχανικά (πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, καρότο), διαπιστώνεται ότι ήταν πτωτικές στο εξεταζόμενο δωδεκάμηνο. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσίασαν η ντομάτα (-26%) και η πατάτα (-20%) και δη πριν την εκδήλωση του «κινήματος της πατάτας», ενώ ακολούθησαν το μαρούλι (-14,5%), το κρεμμύδι (-11%) και το καρότο
(-4,5%).

Τεκμαίρεται, λοιπόν, πως οι μέσες τιμές των οπωροκηπευτικών στα σούπερ μάρκετ υπό συνθήκες οικονομικής ύφεσης συνολικά μειώνονται σε βάθος χρόνου, παρά την εποχικότητά τους και την επιβάρυνση των παραγωγών και των λιανεμπόρων με επιπλέον κόστη (π.χ. αύξηση τιμών στα καύσιμα, φορολογία κ.λπ.).