Οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ήταν φέτος μειωμένες κατά 1% σε σχέση με το 2018, ενώ βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με του 2014.

Μάλιστα, ενώ η τελική αξία του καλαθιού φέτος ήταν σχεδόν αντίστοιχη του 2014, η αξία του υπολογισμένη με τιμές προ των αυξήσεων του ΦΠΑ το 2015-2016 ήταν μειωμένη κατά 4% έναντι του 2014.

Συνολικά για το τυπικό καλάθι των Χριστουγέννων ο ΦΠΑ που αναλογεί παραμένει αυξημένος κατά 20% συγκριτικά με το 2014 παρά τις τελευταίες μειώσεις του την άνοιξη, καθώς τα σχετικά είδη δεν εντάσσονται στις κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες έγινε η μείωση του ΦΠΑ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας μελέτης του ΙΕΛΚΑ, που διεξάγεται τον Δεκέμβριο πριν τις γιορτές, με έρευνα τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας και συνεντεύξεις στελεχών του κλάδου αναφορικά με τις προβλέψεις τους για τις τιμές την εβδομάδα προ των Χριστουγέννων. Σχετικά ερευνήθηκαν 22 κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο τυπικό γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΕΛΚΑ, όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, δόθηκαν και φέτος στον καταναλωτή σημαντικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων, ώστε να επιλέξει προϊόντα που του εξοικονόμησαν μεσοσταθμικά περίπου το 12% της αξίας των αγορών του ή έως και 20% κατόπιν, ασφαλώς, «έξυπνων» αγορών.

Πάντως, αντίστοιχη έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ έδειξε ότι το κόστος φέτος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ήταν αυξημένο κατά 3,68% σε σύγκριση με του 2018, εξαιτίας κυρίως της ανόδου κατά 11,36% της μέσης τιμής των κρεάτων και δεδομένου ότι οι δαπάνες γι’ αυτά αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του γιορτινού τραπεζιού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ειδικότερα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι των έξι ως οκτώ ατόμων, όπως εκτίμησε η έρευνα, στοίχισε 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2018. Σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας φέτος αυξήθηκε κατά 17,65% σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα της ΕΣΕΕ εκτίμησε ότι από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τα 8 εμφάνισαν άνοδο τιμής και τα 9 υποχώρηση.