Στην Ελλάδα το τυπικό μέσο καλάθι αγορών με είδη σούπερ μάρκετ είναι χαμηλότερης αξίας σχεδόν κατά 16% σε σχέση με της Αγγλίας, κατά 18% σε σχέση με της Γαλλίας και κατά 0,5% σε σχέση με της Ισπανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης (Φεβρουαρίου) του ΙΕΛΚΑ. Η σύγκριση τιμών έγινε με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας συγκρίθηκαν οι τιμές 20 υποκατηγοριών προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι. Αυτές περιλάμβαναν ένα σημαντικό δείγμα τιμών εκατοντάδων προϊόντων: για την Ελλάδα 225, για την Αγγλία 311, για τη Γαλλία 290 και για την Ισπανία 155 προϊόντα. Κατά τους ερευνητές, η αφαίρεση του ΦΠΑ από τις τιμές ανά χώρα έδειξε ότι το ελληνικό καλάθι είναι ακόμα περισσότερο χαμηλότερης αξίας: περίπου κατά 24% σε σχέση με της Αγγλίας, κατά 24,5% σε σχέση με της Γαλλίας και κατά 4,5% σε σχέση με της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο πέρυσι είναι 13%, δηλαδή σημαντικά υψηλότερος του αγγλικού ΦΠΑ (5%), του γαλλικού (5,5% ή 7%) και του ισπανικού (8%), πράγμα που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή.

Ιδιαίτερα θετική για την ελληνική αγορά απέβη η σύγκριση των ελάχιστων τιμών. Ειδικότερα αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει το φθηνότερο καλάθι κατά 4% σε σχέση με το αγγλικό, κατά 18% σε σχέση με το γαλλικό και κατά 10% σε σχέση με το ισπανικό. Επίσης, χωρίς ΦΠΑ, το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο κατά 9% από της Αγγλίας, κατά 21% από της Γαλλίας και κατά 14% από της Ισπανίας.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η σχετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των ανατιμήσεων που έγιναν σε κάποια είδη στο εξωτερικό, λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, και ταυτόχρονα των προσπαθειών συγκράτησης των τιμών στην Ελλάδα, όπως και της σταδιακής διείσδυσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην εγχώρια αγορά, που ενίσχυσε η οικονομική κρίση.