Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι αγορών ειδών σούπερ μάρκετ από την Ελλάδα κατά 24%, 30% και 1,5% αντίστοιχα, έδειξε η επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία σχετική έρευνα σύγκρισης τιμών του ΙΕΛΚΑ (Μάρτιος 2012).

Η σύγκριση έγινε με και χωρίς τον υπολογισμό της αξίας του ΦΠΑ, που διαφέρει από χώρα σε χώρα και αφορούσε σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων ενός τυπικού καλαθιού. Όταν αφαιρείται ο ΦΠΑ σε κάθε χώρα, το μέσο καλάθι στην Αγγλία αποδεικνύεται κατά 44% ακριβότερο από το ελληνικό, και αντίστοιχα ακριβότερο κατά 39% στη Γαλλία και κατά 8,5% στην Ισπανία. Εξάλλου, κατά 2,06% χαμηλότερες διαπίστωσε ότι ήταν οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, η μηνιαία σχετική έκθεση του ΙΕΛΚΑ, που βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών (www.e-prices.gr).

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες τιμών, στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά είχαμεν μείωση 1,81% και στα προϊόντα καθαριότητας και υγιεινής 2,59%. (φρέσκα και στα συσκευασμένα-τυποποιημένα προϊόντα). Σημειωτέον ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των εντεινόμενων προσφορών και των εκπτώσεων. Όπως επισημαίνεται, η αποκλιμάκωση των τιμών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 και συνεχίστηκε όλο το έτος, σταθεροποιεί πλέον τις τιμές στα επίπεδα του 2009. Αν μάλιστα αφαιρεθούν οι επιδράσεις των αυξήσεων του ΦΠΑ (μεταξύ Μαρτίου του 2010 και Σεπτεμβρίου του 2011), ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τριετία 2010-2012 σχεδόν κατά 4,5%.