Τα είδη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού διατέθηκαν φέτος από τα σούπερ μάρκετ φθηνότερα κατά 3,5%-4,5%, σε σχέση με το 2010, ενώ οι τιμές τους παρουσίασαν διακύμανση, εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή δυνατότητες επιλογής από ένα μεγάλο εύρος προϊόντων έως και πολύ φθηνών τιμών, επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του ΙΕΛΚΑ.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που διενεργήθηκε στις 19 και 20 Δεκεμβρίου, αφορούσε σε 20 τυπικές κατηγορίες προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (γαλοπούλα, αρνί, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολατάκια, βασιλόπιτα, σολομό, κρασί, βούτυρο, αυγά, πατάτες, αλεύρι κλπ).

Όπως διαπιστώθηκε, ενώ το τυπικό καλάθι αγορών για τα Χριστούγεννα του 2010 κόστιζε 94,09 ευρώ, φέτος η αξία του ήταν 90,82 ευρώ κι αυτό παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ από 1/1/2011. Επομένως, μη λαμβανομένων υπόψη των φορολογικών επιβαρύνσεων, η πραγματική μείωση των τιμών ήταν 5%-6% και δη στις 14 από τις 20 εξεταζόμενες κατηγορίες προϊόντων, επισημαίνουν οι μελετητές.

Σχετικά με το εύρος τιμών, τονίζουν ότι ο καταναλωτής είχε τη δυνατότητα, κάνοντας «έξυπνες» επιλογές, να αγοράσει τα ίδια προϊόντα μέχρι και στην ελάχιστη τιμή των 62,17 ευρώ (-32%).