Το μέσο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος ήταν φθηνότερο κατά 8%, σε σύγκριση με τις γιορτές του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΙΕΛΚΑ, όπως προέκυψε μετά από έρευνες τιμών στα μεγάλα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα, που εστιάστηκε σε 18 τυπικές κατηγορίες χριστουγεννιάτικων προϊόντων (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, χοιρινό και αρνίσιο κρέας, κάστανα, αυγά, πατάτες, κρασί, χαρτί περιτυλίγματος κλπ), έδειξε ότι οι τιμές παρουσίασαν σημαντική διακύμανση, περίπου 41%, παρέχοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέγει από ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, ποιοτήτων και τιμών.

Χαρακτηριστικά, με σταθμισμένο το μέσο κόστος του «χριστουγεννιάτικου καλαθιού» στα 78,32 ευρώ, ο καταναλωτής είχε τη δυνατότητα, μέσω «έξυπνων» επιλογών, να περιορίσει το κόστος κατά 41%, ήτοι στα 55,65 ευρώ (ελάχιστη τιμή), αγοράζοντας τα ίδια είδη. Σημειώνεται ότι από τις μετρήσεις των ερευνητών εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που ήταν σε προσφορά (μέσω προωθήσεων ή με δωροεπιταγές), πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική μείωση των τιμών ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Όπως υπολογίζεται, ξεπέρασε το 10%. Αθροιστικά στην διετία η μείωση των τιμών, με βάση τα Χριστούγεννα του 2010, ήταν της τάξης του 12,5%