Μείωση κατά 1,47% εμφάνισαν κατά μέσο όρο συνολικά οι τιμές στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την κατάσταση των τιμών στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα του Παρατηρητήριο Τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του ΥΠΑΑΝ.

Παρόμοια μείωση διαπιστώθηκε και κατά το πρώτο δίμηνο του 2013 (2,06%), όπως και κατά το δεύτερο (2,01%), πράγμα που σημαίνει κατά τους ερευνητές ότι πλέον οι τιμές σταθεροποιούνται φέτος περίπου κατά 2% χαμηλότερα από το 2012. Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 και συνεχίστηκε καθ’ όλη όλο την προηγούμενη χρονιά, δείχνοντας πλέον σαφώς πως οι τιμές σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 2009, με ελαφρώς πτωτική τάση, παρά τις σημαντικές αυξήσεις του ΦΠΑ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των τιμών 884 κωδικών προϊόντων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας, συνολικά οι τιμές εμφάνισαν μείωση κατά 0,27% τον Ιούνιο φέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, και κατά 2,41% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011. Οι επιμέρους υποδείκτες επίσης εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν καταμετράται η επίδραση των προσφορών και των εκπτώσεων, οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, συνεισφέροντας επιπλέον όφελος στον καταναλωτή.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εικόνα του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρουσιάζει μείωση τα τελευταία 3,5 έτη (Ιανουάριος 2010-Ιούνιος 2013) κατά 4,5% και κινείται στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρατηρητήριο Τιμών, www.e-prices.gr