Με στόχο την ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία οικονομικών και λειτουργικών προκλήσεων, ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Στην ΕΣΕ συμμετέχουν οι  μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας.

Στην ιδρυτική ανακοίνωση υπογραμμίζεται η συνεισφορά του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών (FMCG) στην ελληνική οικονομία και κοινωνική ζωή αφού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους, σύμφωνα με την ΕΣΕ αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε αυτό το πλαίσιο, η σύσταση ενός συλλογικού οργάνου που να προάγει τον υγιή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα είναι απαραίτητη και κρίθηκε αναγκαία τα τελευταία χρόνια». Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές συζητήσεις με τα συνεργαζόμενα αρμόδια υπουργεία είχαν ενταθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID19 με βασικά θέματα στο «τραπέζι του διαλόγου» ζητήματα προάσπισης του υγιούς ανταγωνισμού, όσο και για άλλα ρυθμιστικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το 2019, «ο ρόλος του κλάδου άλλαξε ριζικά και αναβαθμίστηκε, καθώς τα σούπερ μάρκετ κλήθηκαν να στηρίξουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της πανδημίας, αλλά και μετέπειτα λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων και πληθωριστικών πιέσεων, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι της είναι να εκφράζει και να προωθεί τις θέσεις του κλάδου σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νόμιμο, υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών και να αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα.

Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Τα μέλη της ΕΣΕ
Στις 19 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕ παρουσία όλων των τακτικών μελών της Ένωσης: Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας).

Μέλη της ΕΣΕ μπορούν να είναι όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε Τακτικά και Συνδεδεμένα, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Επιπλέον, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν Τακτικά μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον η ΕΣΕ προσκαλεί το σύνολο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων να ενταχθούν ως Συνδεδεμένα μέλη της, ενισχύοντας τη δυναμική της Ένωσης, δυναμώνοντας το εκτόπισμά της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολυδιάστατη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕ αποτελείται από 6 μέλη, που είναι τα εξής:

  • Πρόεδρος: Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO ΑΕΒΕ
  • Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μασούτης, Δ. Μασούτης ΑΕ
  • Γραμματέας: Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας
  • Ταμίας: Νίκος Λαβίδας, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ
  • Μέλη: Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς)

Επιπλέον, με απόφαση του Δ.Σ., γενικός διευθυντής της ΕΣΕ ορίστηκε ο κ. Απόστολος Πεταλάς, μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis. Ο κ. Πεταλάς διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία σε διοικητικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου.