Η πολιτική ηγεσία στο Yπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας άλλαξε, όπως εξάλλου και η επωνυμία του υπουργείου. Όμως, τα προβλήματα στην αγορά παραμένουν ως είχαν, προκαλώντας λόγω της κρίσης μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κάστανα που έβαλε στη φωτιά η προκάτοχος του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ήρθε η ώρα να βγούνε. Κι αυτό είναι το δύσκολο...

Μετά από 15 χρόνια ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται και πάλι απέναντι στα ίδια πρόσωπα, στους ίδιους επιχειρηματίες, στις ίδιες επιχειρήσεις. Μόνο που τώρα η αγορά φαντάζει ακόμη ισχυρότερη και το ερώτημα είναι τι προτίθεται να πράξει αυτός για να την αντιμετωπίσει. Περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν. Το «χαλί το έστρωσε» ήδη η προκάτοχός του, η κ. Λούκα Κατσέλη, και ο ίδιος καλείται να αποφασίσει για τα παρακάτω.

Επιχείρηση «καθαρές τιμές»
Ο υπουργός πρέπει να αναζητήσει τη διαφάνεια στις συναλλακτικές σχέσεις λιανεμπορίου-βιομηχανίας, να καταλήξει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές και, τελικά, να διαπιστώσει το γιατί ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων πωλούνται στη χώρα μας ακριβότερα έναντι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, πρέπει να αναζητήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη χρήση των πιστωτικών σημειωμάτων.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι όταν πριν από χρόνια θεσπίσθηκε η διάταξη περί αναγραφής όλων των εκπτώσεων επί των τιμολογίων αγοράς, και περί γνωστοποίησης σε ειδικό πρωτόκολλο κάθε άλλης παροχής (ανταποδοτικά τέλη, στόχοι πωλήσεων κά), άπαντες στην αγορά πέρασαν στο ειδικό πρωτόκολλο το σύνολο των παροχών και των εκπτώσεων, πλην ενός πολύ μικρού ποσοστού, με αποτέλεσμα η επίμαχη διάταξη να μην έχει το παραμικρό αποτέλεσμα. Σήμερα, λοιπόν, ο υπουργός πρέπει να επανέλθει, ώστε να καθιερώσει ένα άλλο πλαίσιο χρήσης των πιστωτικών σημειωμάτων, που θα εξασφαλίζει την επιδιωκόμενη διαφάνεια στις συναλλαγές.

Λιγότερες προσφορές
Προκειμένου το υπουργείο να πιέσει την αγορά να περάσει μεγαλύτερο μέρος του κόστους των προσφορών και των δώρων στις τελικές τιμές, πρέπει να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται, βέβαια, για μια προσπάθεια που άρχισε από την προκάτοχο του σημερινού υπουργού, την κ. Κατσέλη, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε, αφού πρόλαβε να την «παγώσει» ο ανασχηματισμός. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο σημερινός υπουργός επιθυμεί να παρέμβει κι ότι ήδη έχει στα χέρια του τη διάταξη που είχαν καταρτίσει οι συνεργάτες της κ. Κατσέλη, διάταξη η οποία, μάλιστα, σε σχέση με όσα μέχρι πρόσφατα είχαν ειπωθεί και γραφεί, υπέστη μια πολύ σημαντική αλλαγή:

Προβλέπει ότι η τιμή που θα αναγράφουν τα ανόμοια με το βασικό προϊόν δώρα θα αντιστοιχεί στην τιμή χονδρικής, προσαυξημένη κατά 30%, είτε πρόκειται για δώρο που επιλέγει ο προμηθευτής από την γκάμα των δικών του προϊόντων, είτε το αγοράζει από άλλον παραγωγό.

Η αρχική εκδοχή της διάταξης προέβλεπε ανάλογο καθορισμό τιμής μόνο για τα προϊόντα που θα προέρχονταν από άλλο παραγωγό, ενώ για τα προϊόντα του ίδιου του παραγωγού όριζαν ως αναγραφόμενη τιμή την τιμή λιανικής. Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στη διάθεση προϊόντων δώρου αντέδρασαν εντόνως στο θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη δεν αντιμετώπιζε όλους τους παραγωγούς ισότιμα, οπότε το υπουργείο αναγκάσθηκε, πριν τον ανασχηματισμό, να αναθεωρήσει τη θέση του στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε.

Κατάργηση Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς
Πρόκειται για απόφαση της κ. Κατσέλη λίγους μήνες προ του ανασχηματισμού. Ο νέος υπουργός φέρεται να μην έχει καταλήξει ακόμη σε δικές του αποφάσεις. Πάντως, συνεργάτες του δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στην κατάργηση της υπηρεσίας, με προοπτική την αντικατάστασή της από άλλο σχήμα.

Transfer pricing
Ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται μεν αποφασισμένος να εφαρμόσει το πλαίσιο για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Θα είναι, όμως, ο τρίτος υπουργός που θα το επιχειρήσει… Άγνωστο και πάλι με τι αποτελέσματα…