Σταματά η παραγωγή του συμπυκνωμένου γάλατος εβαπορέ Γάλα Βλάχας, μετά την απόφαση της Δέλτα Τρόφιμα να κλείσει, μετά από 45 χρόνια λειτουργίας, το εργοστάσιο παραγωγής του στο Πλατύ Ημαθίας –ένα μεταξύ των έξι της εταιρείας στη χώρα–, κρίνοντας ασύμφορη τη λειτουργία του.

Η σχετική απόφαση ελήφθη, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους των θυγατρικών του ομίλου Vivartia στην Ελλάδα. Το Γάλα Βλάχας Εβαπορέ θα εξακολουθήσει να παράγεται για λογαριασμό της εταιρείας αλλού στην Ευρώπη. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω εργοστάσιο ανήκε ως το 2006 στη Nestlé, από την οποία το εξαγόρασε η (ακόμα τότε) Δέλτα Συμμετοχών, «ανταλλάσσοντάς» το με το εργοστάσιό της παγωτού στον Ταύρο, το οποίο η Nestlé μεταπώλησε το 2016 στη Froneri, που του έβαλε «λουκέτο» το φθινόπωρο του 2017. Ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της στην Κάτω Αχαϊά έκρινε και η Frigoglass, κλείνοντάς το, όπως αντίστοιχα έπραξε μεταξύ 2014 και 2016 στη Βόρειο Αμερική, την Τουρκία και την Κίνα.

Είχε προηγηθεί μια δεκαετία προσπαθειών συγκράτησης του λειτουργικού του κόστους, μέσω περικοπών προσωπικού και μισθών και αναδιάρθρωσης της παραγωγής, χωρίς να αποτραπεί η σωρευτική δημιουργία ζημιών ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος, σημειώνουμε, διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Νιγηρία, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία, συνεργαζόμενος με σημαντικούς παγκόσμιους πελάτες, όπως εμφιαλωτές της The Coca-Cola Company και της Pepsi, ζυθοποιούς της Heineken, Diageo, Carlsberg και AB InBev και γαλακτοβιομήχανους σαν τη Nestlé και τη Danone. Στην ανεργία βγαίνουν, έτσι, οι 76 εργαζόμενοι του πρώτου εργοστασίου και οι 92 του δεύτερου, έστω κατά νόμον αποζημιωμένοι ή και με πρόσθετες παροχές…