Μείωση 10,5% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτων της μικρής λιανικής το 2012, σύμφωνα με την πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP.

Συνολικά εκτιμάται ότι πέρυσι λειτουργούσαν περίπου 33 χιλ. καταστήματα, εκ των οποίων το 51% παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% καταστήματα ψιλικών. Τα παντοπωλεία και τα μίνι μάρκετ εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 44% των συνολικών πωλήσεων της μικρής λιανικής, ενώ τα περίπτερα το 35% και τα καταστήματα ψιλικών το 21%. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων βρίσκεται στον Νομό Αττικής (22,5%). Ακολουθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης με 8,3% και με μεγάλη διαφορά έπονται η Αχαΐα, το Ηράκλειο και η Εύβοια. Για το 2013 η έρευνα προβλέπει περαιτέρω μείωση των πωλήσεων. στη μικρή λιανική της τάξης του 9,5%. Η συμπίεση των εισοδημάτων, ο περιορισμός των παρορμητικών αγορών και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από το οργανωμένο λιανεμπόριο επηρεάζουν αρνητικά τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου τα τελευταία έτη.

Πτωτικά κινείται και η βιοτεχνική αρτοποιία-ζαχαροπλαστική
Την τελευταία τριετία οι πωλήσεις των βιοτεχνικών αρτοποιείων και των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής κινήθηκαν πτωτικά, σύμφωνα με την πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP. Ειδικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των βιοτεχνικών αρτοποιείων μειώθηκε περίπου 4% το 2012, σε σχέση με το 2011, ενώ μείωση της τάξης του 3% σημειώθηκε την περίοδο 2011/2010. Αντίστοιχα, η αξία της εγχώριας αγοράς των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής μειώθηκε κατά 6% περίπου την περίοδο 2012/2011 και κατά 4,6% το 2011, σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, η πτωτική πορεία των πωλήσεων του κλάδου θα συνεχισθεί φέτος, ενώ αναμένεται ελαφρώς μεγαλύτερη για τον κλάδο των ζαχαροπλαστείων, έναντι του κλάδου της βιοτεχνικής αρτοποιίας».