Ημερίδα για την παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2024 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με συμμετοχή διωκτικών και ελεγκτικών αρχών, Εν.Ε.Α.Π., Σ.Ε.Α.Ο.Π. και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πρότεινε την ετήσια καθιέρωσή της για ενίσχυση της συνεργασίας. Όπως εξήγησε, κατά την εισήγησή της, η Αντιπρόεδρος της Εν.Ε.Α.Π., Έφη Μπούρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 21% της παγκόσμιας κατανάλωσης αλκοόλ είναι παράνομο. Η ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου έχει αποδειχθεί πως βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την υψηλή φορολογία, καθώς εκτεταμένα και ενίοτε διεθνοποιημένα εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα σημαντικά οφέλη της φοροαποφυγής.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγεί στην πώληση παράνομων αλκοολούχων ποτών είναι η διαφορά τιμής μεταξύ παράνομου και νόμιμου αλκοόλ που σχετίζεται με τις διαφορές στους φόρους και τα δασμολογικά τέλη που επιβάλλονται στα διάφορα προϊόντα ανά χώρα. Σε μελέτη του EUIPO (2016), οι απώλειες πωλήσεων αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 11%, τη 2η υψηλότερη θέση μετά τη Λιθουανία (11,3%). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ (2024), 6 εκ. φιάλες διακινούνται χωρίς ΕΦΚ, με απώλειες €38 εκατ. από ΕΦΚ και €34 εκατ. από ΦΠΑ, σύνολο €72 εκατ. Ο ΕΦΚ στην Ελλάδα είναι ο 5ος υψηλότερος στην ΕΕ και 1ος σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, ενώ οι διαφορές με γειτονικές χώρες αυξάνουν τη λαθραία διακίνηση.
«Είναι ξεκάθαρο πως η σταδιακή μείωση του ΕΦΚ στα αποστάγματα στον μέσο όρο της Ε.Ε., θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξυγίανση της αγοράς. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αυστηρή επιβολή και ο έλεγχος με τη χρήση του συστήματος ταυτοποίησης LOTIFY, αλλά και το να τεθεί η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στις κύριες προτεραιότητες των διωκτικών αρχών. Πρότασή μας είναι ακόμη ο διαχωρισμός του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων από τα λοιπά είδη και η κατάρτιση ενός πανελλαδικού σχεδίου ελέγχου από όλες τις διωκτικές αρχές – η εκπαίδευση των οποίων επί του θέματος πρέπει να είναι διαρκής. Τέλος, προτείνουμε και τη δημιουργία μιας ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων από τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές», υπογράμμισε η κ. Μπούρα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter