Άφιξη αγοραστών από τη Walmart στην Ελλάδα ενδέχεται να έχουμε το ερχόμενο φθινόπωρο, σε αναζήτηση ελληνικών τροφίμων που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα ράφια της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από σχετική ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, η οποία κοινοποιήθηκε προ ημερών σε θεσμικά όργανα και συνδέσμους εταιρειών και έφτασε και στα χέρια του FOODReporter. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί καρπό της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα να ξεκινήσει κύκλο επαφών με τη Walmart και άλλες έξι μεγάλες αλυσίδες (Whole Foods, Costco, Albertsons, Haris Teeter, Wegman’s, Trader Joe’s), προκειμένου να προσθέσουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια τους.

Σε επιστολή της προς τις αλυσίδες, η κ. Νασίκα επεσήμανε μεταξύ άλλων την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας για την υγεία, αναφέροντας ενδεικτικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, η φέτα, το γιαούρτι, αλλά και τα ελληνικά κρασιά, ενώ υπενθύμισε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι όλο και πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η εισαγωγή περισσότερων ελληνικών προϊόντων θα προσείλκυε νέους πελάτες και θα συνεισέφερε στην ανάπτυξη των συνολικών πωλήσεων». Αναφέρθηκε εξάλλου και στα 3,5 εκατ. περίπου Αμερικανούς με ελληνική καταγωγή, αλλά και στα 1,3 εκατ. Αμερικανών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023. «Σας παρακαλώ να θεωρείτε εμένα και τις ελληνικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία πηγή πάντα στη διάθεσή σας, πρόθυμη να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας να καθιερώσετε μακροχρόνιες σχέσεις με Έλληνες προμηθευτές», έγραφε μεταξύ άλλων.

Ενδιαφέρον από τη Walmart
Ανταπόκριση στην επιστολή υπήρξε ήδη από τη Walmart, και συγκεκριμένα από την Sarah Thorn, Group Director, Global Government Affairs του ομίλου, η οποία γνωστοποίησε ότι η Walmart ήδη διαθέτει στους πελάτες της σειρά ελληνικών διατροφικών προϊόντων, τόσο στα ράφια (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, ζυμαρικά), όσο και μέσω της πλατφόρμας e-commerce της, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι διατιθέμενες ποσότητες είναι σχετικά περιορισμένες και υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης.

Η ίδια τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον της Walmart για περαιτέρω εξέταση μιας ευρύτερης γκάμας ελληνικών προϊόντων και των σχετικών δυνατοτήτων αύξησης της προσφοράς τους μέσω των καταστημάτων της, ενώ ήδη εξετάζεται, σε επίπεδο αρμοδίων αγοραστών της εταιρείας, το ενδεχόμενο διοργάνωσης αποστολής ομάδας «food sourcing team» στην Ελλάδα, το ερχόμενο φθινόπωρο, για συναντήσεις με ενδιαφερόμενους προμηθευτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πρεσβεία παραμένει σε επικοινωνία με την Sarah Thorn για περαιτέρω ελληνική υποστήριξη της υπό εξέταση εταιρικής αποστολής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter