Τη στάση των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών απέναντι στη βιωσιμότητα, τώρα και σε πέντε χρόνια από τώρα, εξέτασε έρευνα της Tetra Pak, διαπιστώνοντας πως το 50% των συμμετεχουσών εταιρειών εστιάζουν την προσοχή τους στη ζήτηση των καταναλωτών ως τον κινητήριο παράγοντα πίσω από την εφαρμογή νέων βιώσιμων λύσεων στον τομέα της παραγωγής και επεξεργασίας.
Το 77% των επιχειρήσεων εξέφρασε προθυμία να αποδεχθεί συμβιβασμούς που σχετίζονται με το κόστος εφαρμογής βιώσιμων λύσεων παραγωγής και επεξεργασίας, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει συνεχείς μακροοικονομικές προκλήσεις. Αυτή η άποψη ακολουθεί όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο COP28, κατά τη διάρκεια του οποίοι πολλοί εμπορικοί εταίροι δεσμεύθηκαν σε στόχους και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του πλάνου δράσης της Tetra Pak προς τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων.
Η εστίαση των επιχειρήσεων στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής, με την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών που ελαχιστοποιούν τις τιμές άνθρακα στα συστήματα τροφίμων του κόσμου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 49% στο 59%. Όταν ρωτήθηκαν πώς οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων μπορούν να συμβάλουν, το 65% των εταιρειών αναγνώρισε τη σημασία της ανάπτυξης νέων προϊόντων, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η καινοτομία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Gilles Tisserand, Vice President Climate & Biodiversity στην Tetra Pak, η εταιρεία πούλησε 46% περισσότερες συσκευασίες που κατασκευάζονται από φυτικά πολυμερή το 2023 σε σύγκριση με το 2021, γεγονός που υποδεικνύει ότι πράγματι η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να αλλάξει συνήθειες.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter