Με τέσσερις παρεμβάσεις, κυρίως νομοθετικού χαρακτήρα, το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα επιχειρήσει από το φθινόπωρο «να βάλει σε τάξη» την αγορά, κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών. Οι δύο από τις τέσσερις παρεμβάσεις συζητήθηκαν, μάλιστα, στο υπουργικό συμβούλιο – η μια ήδη υλοποιήθηκε.

Το υπουργείο, λοιπόν, προετοιμάζεται να παρέμβει -ή έχει ήδη πάρει αποφάσεις- στα εξής ζητήματα:

Προσφορές στα σούπερ μάρκετ
Πρόκειται για Αγορανομική Διάταξη που «κόλλησε» αρκετές φορές στο γραφείο της υπουργού λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων της αγοράς και η οποία τελικά υπεγράφη στις αρχές Ιουλίου, με ημερομηνία ισχύος την 1η Σεπτεμβρίου. Η ΑΔ 6/2010 στοχεύει στις «καθαρές» τιμές στο ράφι, προβλέποντας αυστηρούς κανόνες για τη χρονική διάρκεια των προωθητικών ενεργειών (τρεις φορές το χρόνο από έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών για τη διάθεση των αποθεμάτων), αλλά και για την τιμολόγηση των ανόμοιων προϊόντων-δώρων (υποχρέωση αναγραφής τιμής λιανικής όταν διατίθενται στο εμπόριο ή τιμής χονδρικής συν 30% όταν δεν διατίθεται μεμονωμένα).

Επιπλέον, απαγορεύει τις προωθητικές ενέργειες προϊόντων που ανατιμήθηκαν σε χρόνο μικρότερο του τριμήνου πριν την έναρξη των ενεργειών, όπως και τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών ανά μονάδα προϊόντος κατά τη διάθεση με προωθητική ενέργεια εν σχέσει προς τις τιμές, που εφαρμόζονται κατά τη μεμονωμένη πώληση αυτών των προϊόντων.

«Καθαρές τιμές»
Πρόκειται, ίσως, για το πιο σημαντικό «στοίχημα» του υπουργείου σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών και ως πρωτοβουλία θα αποτελέσει συνέχεια της προαναφερόμενης ΑΔ. Η υπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρόθεσή της να ανατρέψει το σημερινό καθεστώς διαμόρφωσης των τιμών στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να οδηγηθεί σε ένα «πιο ξεκάθαρο πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας», ώστε και οι τιμές στο ράφι να μειωθούν και οι ελεγκτές του υπουργείου να διαπιστώνουν ευκολότερα και ταχύτερα τον τρόπο διαμόρφωσης κάθε τελικής τιμής, όπως και το «ποιος ευθύνεται για τις ανατιμήσεις».

Οι ανακοινώσεις της υπουργού φαίνεται ότι θορύβησαν την αγορά, δεδομένου ότι λίγοι είναι αυτοί που θα ήθελαν εν μέσω κρίσης να υπάρξουν αλλαγές σε παγιωμένες σχέσεις συναλλαγών, οι οποίες μάλιστα διατηρούνται αναλλοίωτες στο χρόνο, ακόμα και παρά τις αρνητικές διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή σε προηγούμενη απόφασή της, αναφερόμενη στις σχέσεις συναλλαγών λιανεμπορίου-βιομηχανίας, έκανε λόγο για «μηχανισμό ανατροφοδότησης των ανατιμήσεων». Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, έκτοτε δεν επανήλθε στο θέμα, αν και «το ζήτημα διερευνάται», όπως αόριστα δηλώνουν τα στελέχη της.

Προσφορές και εκπτώσεις
Πρόκειται για ένα ακόμη πεδίο «σύγκρουσης». Μόνο που εδώ «αντικρουόμενοι» είναι οι «μικροί» και οι «μεγάλοι» έμποροι. Οι πρώτοι επιμένουν στον αυστηρό προσδιορισμό συγκεκριμένων διαστημάτων κατά τα οποία τα εμπορικά καταστήματα θα διενεργούν προσφορές. Οι «μεγάλοι» ζητούν να ανοίξει η σχετική αγορά, ώστε οι έμποροι να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν πότε, σε τι ποσοστό και για πόσο διάστημα θα προβαίνουν σε προσφορές ή εκπτώσεις. Μένει, λοιπόν, στο υπουργείο εξ ολοκλήρου η ευθύνη να λύσει ή να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» των εκπτώσεων.

Παρατηρητήριο Τιμών
Μετά από περίπου επτά μήνες λειτουργίας του Παρατηρητηρίου, εκτιμήθηκε από αρμόδια στελέχη του υπουργείου ότι η ιστοσελίδα του θα μπορούσε να βελτιωθεί. ώστε να γίνει περισσότερο χρηστική προς όφελος των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ήδη γίνονται αλλαγές, ώστε το κόστος του «καλαθιού» με τα προϊόντα που επιλέγει κάθε ενδιαφερόμενος να υπολογίζεται ταχύτερα, τόσο ανά κωδικό όσο και ως σύνολο.