Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (PHE) κατονόμασε την Tesco ως την αλυσίδα που συνέδεσε σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος αρχικά για την αλυσίδα «Χ», με τα κρούσματα ηπατίτιδας Ε (HEV), που προήλθαν από κατανάλωση μολυσμένου χοιρινού κρέατος.

Η ιός θεωρείται πως μπήκε στη χώρα μέσω των εισαγωγών χοιρινού από την Ολλανδία και τη Γερμανία. Από τις έρευνες δεν προέκυψε παρουσία του ιού σε χοιρινά βρετανικής προέλευσης.

Η έρευνα της υπηρεσίας, από την οποία εξήχθη το παραπάνω συμπέρασμα, πραγματοποιήθηκε σε 60 άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό HEV. Μελετήθηκαν οι αγοραστικές τους συνήθειες και διαπιστώθηκε πως πολλοί από τους ασθενείς είχαν καταναλώσει προϊόντα χοιρινού κρέατος αγορασμένα από την Tesco. Ο PHE σημείωσε πως δεν μπορεί να θεωρήσει υπεύθυνη την αλυσίδα για τα κρούσματα ηπατίτιδας, παρά μόνο να σημειώσει τη στατιστική σύνδεση της εμφάνισης των κρουσμάτων με την κατανάλωση προϊόντων της.

Από την πλευρά της η Tesco δήλωσε πως πραγματοποίησε έλεγχο στα προϊόντα της και δεν προέκυψε μόλυνση από τον ιό. Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, το νέο σκάνδαλο που σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων θέτει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της επάρκειας των ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα στο σύνολο της Ευρώπης, σημείωσαν οι υπεύθυνοι του οργανισμού.