Η Tesco γίνεται η πρώτη λιανεμπορική επιχείρηση της Ιρλανδίας που αγοράζει ενέργεια που παράγεται με την αξιοποίηση του πλεονάσματος τροφίμων των καταστημάτων της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η Tesco Ιρλανδίας συνεργάζεται με την Green Generation, για να μειώσει κατά 1.200 τόνους ανά έτος τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος, αξιοποιώντας καινοτόμες λύσεις αειφορίας. Η συνεργασία υποστηρίζεται από τη Gas Networks Ireland, τη δημόσια επιχείρηση διαχείρισης φυσικού αερίου της χώρας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που προϋποθέτει αλλαγές στη διαχείριση των τροφίμων σε επίπεδο καταστήματος, προβλέπεται πως θα παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία έξι εκ των καταστημάτων που διαθέτει η αλυσίδα στην Ιρλανδία. Σημειώνεται πως η αλυσίδα είναι η πρώτη και η μόνη στην Ιρλανδία που δημοσιεύει στοιχεία απωλειών τροφίμων πιστοποιημένα από ανεξάρτητο φορέα. Έχει καταφέρει δε από το 2009 να μηδενίσει τις ποσότητες τροφίμων που κατέληγαν σε χωματερές. Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, η Green Generation θα επεξεργάζεται τα τρόφιμα που περισσεύουν και δεν δωρίζονται στη FoodCloud, τον φορέα που από το 2014 συνεργάζεται με την αλυσίδα και προσφέρει τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη, ή διοχετεύονται σε άλλες πρωτοβουλίες.

Η Tesco θα αγοράζει το παραγόμενο φυσικό αέριο, μέσω του προμηθευτή της Naturgy, υιοθετώντας την προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας, ώστε να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, δηλαδή το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται λόγω της λειτουργίας της.