«Οι εξαγορές μας ενδιαφέρουν, αλλά μόνο με τους όρους που θέλουμε εμείς». Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, κράτησε την πόρτα ανοικτή για εξαγορές στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο εκ μέρους της εταιρείας του, δείχνοντας όμως και τους στόχους της Metro: «Μας ενδιαφέρουν κάποια πράγματα, αλλά αν δεν γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει ή να διαφαίνεται ότι η επένδυση μπορεί να είναι αποδοτική, τότε δεν υπάρχει λόγος να τις κάνουμε». Πάντως, εκτίμησε ότι «οι μεγάλες αλυσίδες είναι όλες υγιείς, άρα δεν υπάρχει ανάγκη συγχωνεύσεων στα επίπεδα που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τις περιπτώσεις Μαρινόπουλου και Βερόπουλου».

Ο κ. Παντελιάδης, αν και υπογράμμισε τον ενδοιασμό του ότι «όλες οι εξαγορές δεν είναι απαραίτητα και καλές επιχειρηματικές κινήσεις», έκανε την πρόβλεψη ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ο συνολικός αριθμός σούπερ μάρκετ θα είναι μικρότερος, οι αλυσίδες θα είναι λιγότερες και ταυτόχρονα, τα καταστήματα που θα διαθέτει η καθεμία θα είναι περισσότερα. Ο κ. Παντελιάδης εκτίμησε ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης νέων καταστημάτων για κάθε αλυσίδα. Δεν βλέπει «υπερανάπτυξη», τουναντίον θεωρεί ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα σούπερ μάρκετ απ’ όσα θα ‘πρεπε, επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλές αλυσίδες». Άλλωστε, το συνολικό μέσο περιθώριο κέρδους του κλάδου εμφανίζει μειωτική τάση και πέρσι, διαμορφώθηκε σε 1,47%, που θεωρείται χαμηλό, μιας και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 3% θεωρείται ήδη επισφαλές.

Οι αλυσίδες που δεν ταιριάζουν στη Metro για εξαγορά
Για τις μικρομεσαίες αλυσίδες, εκτίμησε ότι έχουν να ακολουθήσουν δύο διεξόδους: Η μία είναι διαφοροποίηση μέσω των αντικειμενικών θετικών χαρακτηριστικών στοιχείων τους (εντοπιότητα, εξυπηρέτηση, άμεση επαφή, ευελιξία, προσαρμογές του μείγματος παρεχόμενων προϊόντων), πάντως όχι με ανταγωνισμό στην τιμή. Η δεύτερη αφορά επικέντρωση στην αύξηση εμπορικής αξίας με διορθωτικές κινήσεις, ώστε να καταστούν ελκυστικές προς πώληση. «Αν δεν κάνουν τίποτα από τα δύο, κινδυνεύουν να βρεθούν σε δρόμο χωρίς γυρισμό», είπε ο κ. Παντελιάδης και παραδέχτηκε ότι έχει δεχτεί -μόνο- έμμεσες κρούσεις από μικρότερους «παίκτες» για ενδεχόμενες εξαγορές. Ο κ. Παντελιάδης εξήγησε ότι οι αλυσίδες με πολλά μικρά καταστήματα μέχρι 200 και 250 τ.μ. σε κοντινές περιοχές δεν ταιριάζουν στο business plan της Metro ΑΕΒΕ: «Αδυνατούμε να τα δουλέψουμε με κέρδος, βάσει του τρόπου που δουλεύουμε εμείς».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter