Η καινοτομία στα τρόφιμα είχε την τιμητική της στην προχθεσινή τελετή απονομής των Meat Innovation Awards, των Dairy Innovation Awards και των Frozen Innovation Awards που διοργάνωσε η BOUSSIAS Events. Και στα τρία αυτά βραβεία χαιρετισμούς απηύθυνε ο Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων), υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για την κάθε κατηγορία τροφίμων.

Κρέας: Μεγάλη πρόκληση η μείωση των πλαστικών αποβλήτων
Κατά τον χαιρετισμό του στα Meat Innovation Awards, ο κ. Σμαρνάκης τόνισε πως η καινοτομία αποτελεί διαχρονικά το εργαλείο προόδου και αντιμετώπισης των αρνητικών συγκυριών στον κλάδο του κρέατος, αποτελώντας τον ασφαλή διάδρομο προς το μέλλον και μειώνοντας τις επιπτώσεις σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Επίσης, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, η μείωση των απόβλητων που παράγονται από τις κατά βάση πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στο κρέας είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα τον κλάδο, δεδομένου ότι τα περισσότερα προϊόντα για να διατηρηθούν απαιτούνται συσκευασίες με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαπερατότητας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, η οποία απαιτεί την αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα ελάχιστα επεξεργασμένα, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη χρήσης καινοτόμων υλικών στη συσκευασία τροφίμων που θα εγγυώνται την ασφάλεια και τη διατήρηση της ποιότητας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα οποία θα συμβάλλουν και στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί την ίδια στιγμή το εργαστηριακό κρέας, καθώς σε δοκιμές που έγιναν φάνηκε ότι οι καταναλωτές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αντικαταστήσουν το κρέας, κυρίως γιατί η γεύση του εργαστηριακού ή τεχνητού κρέατος δεν έχει καμία σχέση με την κανονική, τουλάχιστον προς το παρόν.

Γαλακτοκομικά: Ισχυρό πεδίο ανάπτυξης ντόπιων διατροφικών προτάσεων
Στη διάρκεια του χαιρετισμού του στα Dairy Innovation Awards, ο κ. Σμαρνάκης στάθηκε στην πρόκληση που αποτελεί για την χώρα μας η κάλυψη της υπερβολικά αυξημένης κατανάλωσης κατά τους μήνες τουριστικής περιόδου, καθώς τα εκατομμύρια των επισκεπτών καταναλώνουν κυρίως εισαγόμενα κρέατα, γαλακτοκομικά και κατεψυγμένα προϊόντα. Υπάρχει λοιπόν ισχυρό πεδίο ανάπτυξης ντόπιων διατροφικών προτάσεων που θα περιλαμβάνουν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές επιλογές και θα στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, και εν τέλει και την εθνική οικονομία. Και για τα γαλακτοκομικά, ο κ. Σμαρνάκης υπογράμμισε πως η καινοτομία αποτελεί διαχρονικά το εργαλείο προόδου και αντιμετώπισης των αρνητικών συγκυριών, ενώ παρατήρησε πως η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης πόρων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παραμένει ισχυρή πρόκληση για τα γαλακτοκομικά.

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Τέλος, προλογίζοντας τα Frozen Innovation Awards, ο κ. Σμαρνάκης τόνισε ότι με τα βραβεία αυτά αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο προϊόντα, εξοπλισμός και υπηρεσίες προς όφελος του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας και προβάλλονται λύσεις με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις βέβαια και στον κλάδο των κατεψυγμένων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δυσκολίες των τελευταίων ετών είναι πολλές και σημαντικές, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ, κυρίως ως κατάλοιπα της πανδημίας και του μακροχρόνιου πολέμου που ακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής προβλήματα:

  • Μείωση της κατανάλωσης
  • Αύξηση τιμών πρώτων υλών και ζωοτροφών
  • Δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Αύξηση του ενεργειακού κόστους και διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος.

Συγχρόνως, τόνισε, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος γίνεται πιο επιτατική χρόνο με τον χρόνο και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης ορατά και οδυνηρά.

Μη χάσετε στο αυριανό τεύχος του FOODReporter την πλήρη κάλυψη των Meat Innovation Awards, των Dairy Innovation Awards και των Frozen Innovation Awards.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter