Σύμφωνα με έρευνα της Research and Markets, η αγορά φυτικών τροφίμων στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 26,72 δισ. δολάρια το 2033, από 9,87 δισ. δολάρια το 2024, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 11,7% από το 2025 έως το 2033.

Η εξάπλωση του βιγκανισμού, η αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες επιλογές τροφίμων που αποτρέπουν τη βλάβη στα ζώα και η διευρυμένη διαθεσιμότητα μιας μεγάλης γκάμας μοναδικών φυτικών προϊόντων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών οδηγούν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της αγοράς. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί στρέφονται σε φυτικές εναλλακτικές για κρέας, γαλακτοκομικά και σνακ, καθώς αναγνωρίζουν τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη των φυτικών διατροφών. Χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία και τη βελτίωση της γεύσης, της υφής και της θρεπτικής αξίας, προϊόντα όπως plant – based μπιφτέκια, εναλλακτικές γαλακτοκομικών και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα στο νεότερο καταναλωτικό κοινό.

Η αυξημένη ζήτηση για βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές οφείλεται και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, το 67% των καταναλωτών γνωρίζει τη συμβολή της παραγωγής τροφίμων στην κλιματική κρίση, ενώ το 71% εκφράζει ανησυχία γι’ αυτό.

Επιπλέον, το 47% των ερωτηθέντων προτιμά φυτικό κρέας λόγω του μικρότερου περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Πάντως, η διαφορά κόστους μεταξύ φυτικών και ζωικών προϊόντων αποτελεί εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτησή τους, ιδίως σε αγορές χαμηλότερων εισοδημάτων. Υπάρχουν ακόμα ενστάσεις για την ονομασία των φυτικών προϊόντων, με τον κλάδο γαλακτοκομικών να ζητά αυστηρότερες ρυθμίσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporte