Τις πύλες της άνοιξε η πρώτη Διεθνής ‘Εκθεση Βιολογικών Προϊόντων Biologica, η οποία λειτουργεί από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Το νέο εκθεσιακό γεγονός πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο που η αγορά των βιολογικών προϊόντων καταγράφει σημαντική αύξηση, έχοντας προσεγγίσει σε τζίρο τα 40 εκατ. ευρώ το 2007.

Μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των βιολογικών φέτος εκτιμάται ότι θα τρέξει με 20%. Από το σύνολο των βιολογικών προϊόντων, που καταναλώνουν οι ‘Ελληνες καταναλωτές, το 50%-60% αφορά σε εισαγόμενα είδη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας έκθεσης, ο κ. Στέφανος Μπίλας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης, Α Cert, τόνισε ότι “μέχρι πριν από δέκα χρόνια η βιολογική καλλιέργεια ήταν άγνωστη στους ‘Ελληνες παραγωγούς. Σήμερα, το 3% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας αφορά σε βιολογικές καλλιέργειες”. Από την πλευρά της, η κα Μάχη Συμεωνίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, υπογράμμισε ότι ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι έντονα αναπτυσσόμενος. “Ο αυξανόμενος αριθμός των παραγωγών και των επιχειρηματιών που στρέφονται τα βιολογικά προϊόντα, καθώς και η αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα έχουν οδηγήσει την αγορά σε μια δυναμική, που ξεπερνά τις προσδοκίες όλων μας”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην 1η Biologica, ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της διοργανώτριας Helexpo, επισήμανε ότι πρόκειται για μία εκ των τεσσάρων νέων κλαδικών εκθέσεων που περιλαμβάνει το φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα της Helexpo.

Το “παρών” στην 1η Biologica δίνουν 255 εκθέτες, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 100 επιχειρηματικές συναντήσεις. Με ομαδικές συμμετοχές παίρνουν μέρος το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, η ‘Ενωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας και ο Σύλλογος Λαϊκών Αγορών Αττικής. Οι εμπορικοί επισκέπτες προέρχονται από δέκα χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία, FYROM, Σουηδία, Γερμανία, Κύπρο, Λίβανο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ελλάδα). Η Biologica θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με εναλλαγή της περιόδου διοργάνωσης, μία χρονιά τον Μάιο (ως αυτόνομη έκθεση) και μία τον Μάρτιο, παράλληλα με τη Διεθνή ‘Εκθεση Τροφίμων Detrop.