Στην κορυφαία θέση στην αγορά των προϊόντων φροντίδας και βαφής μαλλιών ανέβηκε ο αμερικανικός κολοσσός της PROCTER & CAMBLE, μετά την εξαγορά, αντί 4,950 δισ. δολαρίων σε μετρητά, της μονάδας των προϊόντων CLAIROL από την BRISTOL-MYERS.

Στην κορυφαία θέση στην αγορά των προϊόντων φροντίδας και βαφής μαλλιών ανέβηκε ο αμερικανικός κολοσσός της PROCTER & CAMBLE, μετά την εξαγορά, αντί 4,950 δισ. δολαρίων σε μετρητά, της μονάδας των προϊόντων CLAIROL από την BRISTOL-MYERS.

Η αμερικανική BRISTOL-MYERS αποφάσισε να πουλήσει την CLAIROL, όπως και τη μονάδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ορθοπεδικής ZIMMER, προκειμένου να επικεντρωθεί στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η CLAIROL ήδη κατέχει τη δεύτερη θέση στην αμερικανική αγορά προϊόντων βαφής μαλλιών μετά τη L‘ OREAL. Οι πωλήσεις των προϊόντων φροντίδας μαλλιών της CLAIROL στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 900 εκ. δολάρια, ενώ εκείνες των προϊόντων βαφής μαλλιών στα 700 εκ. δολάρια.

Όπως μας είπε ο κ. Μιχάλης Φανδρίδης, εμπορικός διευθυντής της P&G Hellas, η εξαγορά θα προσθέσει στον ετήσιο παγκόσμιο τζίρο της P&G περίπου 1,6 δισ. δολάρια, δηλαδή μια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 3%-3,5%, ενώ θα δώσει το έναυσμα για επίτευξη μειώσεων κόστους της τάξης των 200 εκ. δολαρίων. Μέσω αυτής, πρόσθεσε, η P&G εισέρχεται και στην αγορά των βαφών μαλλιών, η οποία παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανόδου σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 4%-6%. Πάντως, δεδομένου ότι το 75% των πωλήσεων της CLAIROL γίνεται στις ΗΠΑ, ο χρόνος και η διαδικασία της ενσωμάτωσής της στην P&G δεν θα απασχολήσει άμεσα τις ευρωπαϊκές αγορές -πολύ περισσότερο την ελληνική, όπου τα προϊόντα CLAIROL, τα οποία διακινεί η ΣΑΡΑΝΤΗΣ, έχουν σχετικά περιορισμένα μερίδια αγοράς. Από αυτή την άποψη, όπως διαπίστωσε ο κ. Φανδρίδης, “η εξαγορά αυτή δεν σημαίνει κάτι αξιοσημείωτα σημαντικό για την εγχώρια αγορά. Τα προϊόντα CLAIROL θα εξακολουθήσει να τα αντιπροσωπεύει η ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ίσως ακόμα για ένα χρόνο ή και περισσότερο. Για την ώρα δεν είναι στις προτεραιότητές μας να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές σχετικά”.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΣΑΡΑΝΤΗΣ ανανέωσε το συμβόλαιο συνεργασίας της με την BRISTOL-MYERS, σχετικά με τη διανομή των προϊόντων CLAIROL στην ελληνική αγορά, για τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Η εξαγορά της μονάδας CLAIROL από την P&G τυπικά θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων εβδομάδων, καθώς αναμένεται η έγκρισή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των ΗΠΑ.