Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, ύψους 647 χιλιάδων ευρώ, επιβλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο επιβλήθηκε με απόφαση του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους από αυτό που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου του 2020 για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ειδικότερα, η εν λόγω αλυσίδα φέρεται να παραβίασε το άρθρο που ορίζει τα εξής:

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 […] απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Σημειωτέον ότι, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η παράβαση αυτή επισύρει πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν αποκάλυψε σε ποια αλυσίδα επιβλήθηκε το πρόστιμο, εξηγώντας πως «δεν το επιτρέπει ο νόμος», αλλά ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας επιχείρησης, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης του ονόματός της.

Τα προηγούμενα πρόστιμα της ΔΙΜΕΑ
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, η οποία διενήργησε και τον έλεγχο στη συγκεκριμένη αλυσίδα, δημιουργήθηκε το 2020, με σκοπό την προστασία της εσωτερικής αγοράς και με έμφαση στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει προβεί σε χιλιάδες ελέγχους σε καταστήματα όλης της χώρας, επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα. Ωστόσο, για να κατανοήσει κανείς το πόσο υψηλό είναι το συγκεκριμένο πρόστιμο, αξίζει να ρίξει μια ματιά στα πρόστιμα που έχει επιβάλει τους προηγούμενους μήνες η ΔΙΜΕΑ: για όλο τον Φεβρουάριο, το συνολικό ποσό των προστίμων που επέβαλε ανήλθε σε 77.250 ευρώ, με το μεγαλύτερο από αυτά, ύψους 6.000 ευρώ, να αφορά σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Πέραμα.

Τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 36.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2020 85.000 ευρώ, ενώ το… ρεκόρ προστίμων καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 163.500 ευρώ, με το μεγαλύτερο αυτών, ύψους 9.000 ευρώ, να επιβάλλεται σε κατάστημα τροφίμων στο Περιστέρι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter