Η ελληνική κουζίνα είναι μία από τις αγαπημένες των Βρετανών καταναλωτών, που την τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με την ιταλική και τη γαλλική κουζίνα, και όταν επισκέπτονται τη χώρα μας εντυπωσιάζονται από τα παραδοσιακά φαγητά. Όταν όμως επιστρέφουν στην πατρίδα τους, τέτοια φαγητά είναι δυσεύρετα και μπορούν να τα απολαύσουν σχεδόν αποκλειστικά σε ελληνικά εστιατόρια. Ωστόσο, φαίνεται πως ήρθε η ώρα τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ, καθώς μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλα λανσαρίσματα έτοιμων γευμάτων με ελληνικό «χρώμα».

Η αρχή έγινε, όπως διαβάσατε τον περασμένο Απρίλιο στο FOODReporter, από τη βρετανική εταιρεία Surya Foods, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και διανομέας ethnic τροφίμων στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ. H Surya Foods λάνσαρε τη σειρά κατεψυγμένων προϊόντων Trophi, που περιλαμβάνει φαγητά όπως σπανακοτυρόπιτα, κεμπάπ, κεφτεδάκια, αλλά και έτοιμα meal kits με γύρο, πίτες και τζατζίκι, ενώ ετοιμάζει ακόμα δύο κωδικούς κατεψυγμένων προϊόντων και δεκάδες κωδικούς προϊόντων εκτός ψυγείου. Άλλωστε, όπως εξήγησε και ο επικεφαλής της εταιρείας, Harry Dulai, μολονότι υπάρχουν ελληνικά εστιατόρια, οι επιλογές για τους καταναλωτές που θα προτιμούσαν να μαγειρέψουν μόνοι τους ελληνικό φαγητό είναι περιορισμένες.

Το νέο εγχείρημα της The Real Greek
Πριν από λίγες ημέρες ήρθε μία ακόμα σημαντική κίνηση στην ίδια κατηγορία προϊόντων: η The Real Greek, μία γνωστή και επιτυχημένη αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων που φημίζεται για το σουβλάκι της, ανακοίνωσε το «ντεμπούτο» της στο λιανεμπόριο, με μία μεγάλη σειρά από έτοιμα γεύματα που διατίθενται ήδη στην αλυσίδα Tesco. Η σειρά The Real Greek at Home περιλαμβάνει τόσο κυρίως γεύματα, όπως παστίτσιο, μουσακά και γύρο, όσο και ορεκτικά, όπως γίγαντες, ντολμάδες και τζατζίκι, αλλά και πίτες για σουβλάκι και πατάτες τηγανιτές. Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως αναγράφεται στις συσκευασίες τους, πολλά από τα προϊόντα της The Real Greek για το λιανεμπόριο παράγονται στην Ελλάδα: μεταξύ άλλων, το παστίτσιο, ο μουσακάς και τα κεφτεδάκια παράγονται στην Ελλάδα, με μοσχαρίσιο κρέας προερχόμενο από την ΕΕ, ενώ οι ντολμάδες και οι γίγαντες επίσης παράγονται στην Ελλάδα, με πρώτες ύλες από άλλες χώρες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter