Οι διεθνείς εξελίξεις στον τομέα του ελαιολάδου και των βιολογικών καλλιεργειών αποτέλεσαν το αντικείμενο δύο σημαντικών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, και στα οποία η Μινέρβα ΑΕ συμμετείχε ως μεγάλος χορηγός.

Το 6ο Διεθνές Συνέδριο EuroFed Lipid με θέμα τον κλάδο του λιπών και ελαίων στην τρίτη χιλιετία, που πραγματοποιήθηκε στις 7-10 Σεπτεμβρίου, συγκέντρωσε επιστήμονες και επιχειρηματίες από 50 χώρες και 5 ηπείρους. Σε ειδική ημερίδα παρουσιάστηκε ο τομέας του ελαιολάδου, όπου αναπτύχθηκαν θέματα, όπως ελαιοκαλλιέργεια και καινοτομίες, ποιότητα και γνησιότητα, σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες και εξοπλισμός, αναδυόμενες αγορές, διατροφή και ελαιόλαδο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μινέρβα ΑΕ, κ. Γεώργιος Κωστιάνης, ανέπτυξε το θέμα της συσκευασίας, αποθήκευσης και διατηρησιμότητας του ελαιολάδου. Η ποιότητα και η διάρκεια ζωής του ελαιολάδου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, τόσο κατά την παραγωγική διαδικασία όσο και από την ποικιλία της ελιάς και τον τρόπο συλλογής, την εμφιάλωση, την αποθήκευση, τη συσκευασία. Για τον λόγο αυτόν, επισημαίνει ο κ. Κωστιάνης, οι μεγάλες επιχειρήσεις ελαιουργίας, όπως η Μινέρβα, πραγματοποιούν συνεχείς επενδύσεις, ώστε να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες που εγγυώνται ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών με θέμα «Η μετά το 2013 εποχή», που πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε τον προβληματισμό αλλά και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τον αγροτικό τομέα στη σύγχρονη εποχή.

Ο διευθυντής marketing της Μινέρβα ΑΕ, κ. Γιάννης Μπούρας, σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αρχίζουν να δραστηριοποιούνται εντονότερα στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων, ουσιαστικά ωθώντας προς τη συστηματικότερη και πιο ορθολογική ανάπτυξη της αγοράς. ‘Ηδη, η Μινέρβα αξιοποιεί την εκατόχρονη και πλέον εμπειρία της στον τομέα της ελαιουργίας και πρόσφατα εισήγαγε στην αγορά μια νέα σειρά βιολογικών προϊόντων με ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς και μαργαρίνη. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, το ποσοστό των βιολογικά καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, γεγονός που εμπεριέχει και την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.