Σε ρυθμό ανάπτυξης τζίρου 3% ως 4% προσβλέπει φέτος η διοίκηση της Metro, βασίζοντας τις προσδοκίες της κυρίως στο δίκτυο χονδρικής, το οποίο θεωρεί δεδομένο ότι θα πετύχει σημαντικές επιδόσεις. Το δίκτυο λιανικής αναμένει ότι θα ακολουθήσει τη γενικότερη τάση της αγοράς, διατηρώντας σταθερά τα μεγέθη του. Πέρυσι η αλυσίδα εμφάνισε πολύ καλή κερδοφορία, ενώ η αξία του μέσου καλαθιού των πελατών της αυξήθηκε κατά 23,7%.

Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του 2021 κύλησε για τα My Market με αισθητά ανοδικές πωλήσεις, αλλά τον Μάρτιο εξελίχθηκαν πτωτικά, ενώ ανάλογα τα πάνε τον Απρίλιο, με τάση, πάντως, ελεγχόμενη. Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι απώλειες θα υπάρξουν και κατά το άνοιγμα της εστίασης, ενώ στήριξη στο τζίρο λιανικής αναμένει κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της τόνωσης της τουριστικής κίνησης. Αντίθετα, πιέσεις θα δεχθεί ο τζίρος το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς το υπό σύγκριση αντίστοιχο περυσινό διάστημα ο κλάδος είχε εντυπωσιακές επιδόσεις, λόγω του παρατεταμένου lockdown.

Γενικότερα για τις πωλήσεις λιανικής η εταιρεία θεωρεί ότι δύσκολα μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, σε αντίθεση με εκείνες των cash & carry, που αναμένεται ότι θα διατηρήσουν θετικό το πρόσημο των συνολικών ετήσιων εσόδων της. Βάσει αυτών, ο τζίρος της Metro υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να βελτιωθεί σε σύγκριση με του προηγούμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται, πάντως, ότι τα κέρδη της εταιρείας φέτος δεν θα είναι λιγότερα του 2020.

Πολύ καλή κερδοφορία

Το 2020, λοιπόν, έκλεισε ανοδικά κατά 5,6% για τις συνολικές πωλήσεις της Metro, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,330 δισ. ευρώ, με τη συμβολή μάλιστα και των πολύ καλών επιδόσεων του e-shop της εταιρείας. Τα κέρδη της προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν στα 58,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 29,6% έναντι του 2019 και τα κέρδη της προ φόρων αυξήθηκαν κατά 138,6% στα 24,1 εκατ. ευρώ! Από άποψη ενοποιημένων αποτελεσμάτων (περιλαμβανομένων δηλαδή και των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Κύπρο, όπως και των αποτελεσμάτων της Net Spirit, η οποία έχει πλήρως απορροφηθεί από τη Metro), το 2020 έκλεισε με καθαρές πωλήσεις ύψους 1,34 δισ. ευρώ (αύξηση 6%), τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ, με άνοδο 135,8%, και τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε 57,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27,4%.
Ανοδικά κατά 250% κινήθηκαν πέρυσι οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος της Metro, ενώ οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας αύξησαν σημαντικά, κατά 23,73%, το μέσο καλάθι του πελάτη της εταιρείας σε σύγκριση με το 2019.

Σημειώνουμε ότι εντός του 2020 λειτούργησαν τρία νέα My market και ανακαινίστηκαν οκτώ. Η αλυσίδα αριθμεί σήμερα 227 καταστήματα ανά την Ελλάδα, ενώ ο σχεδιασμός της προβλέπει ότι φέτος θα εγκαινιάσει τη λειτουργία περίπου έξι νέων σούπερ μάρκετ. Οι επενδύσεις της αναμένεται ότι θα ανέλθουν στα 35 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο έχει προϋπολογιστεί και το κόστος του έργου για την επέκταση και ανακαίνιση του κέντρου διανομής «Γέφυρα», ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, εντός του 2021 θα λειτουργήσει η πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα B2B e-shop για επαγγελματίες, ενώ θα συνεχιστεί το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία επένδυσε και στα Metro Cash & Carry, δημιουργώντας έξι νέα κρεοπωλεία και ένα ιχθυοπωλείο, ενισχύοντας το μεταφορικό τους στόλο με τέσσερα νέα φορτηγά και επτά van διανομής και ανακαινίζοντας ριζικά δύο καταστήματα, ενώ αύξησε και τον αριθμό του προσωπικού τους.