Την αισιοδοξία ότι ο κλαδικός τζίρος θα εξελισσόταν καλύτερα φέτος απ’ όσο ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, την ανέκοψε η μείωση του ΦΠΑ, αλλά κι η διαπίστωση ότι ο καταναλωτής δεν ψωνίζει περισσότερο απ’ όσο πριν από αυτήν. Γι’ αυτό η IRI προσδιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων του κλάδου το 2020 (στα FMCG, σε όλη την επικράτεια εκτός των νησιών) γύρω στο 1,4%, εξηγεί στο σελφ σέρβις ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, εμπορικός διευθυντής της IRI Hellas.

Tο πρώτο εξάμηνο του 2020 φαίνεται πως ο τζίρος θα εξελιχθεί οριακά σταθερός ως προς το αντίστοιχο εξάμηνο φέτος. Μετά τον επόμενο Μάιο θα έχουμε ασφαλώς την απόλυτη συγκρισιμότητα των στοιχείων πωλήσεων, συμπεραίνει ο κ. Μπορέτος. Η μείωση του ΦΠΑ από τις 20 Μαΐου φέτος επηρεάζει, όπως εξηγεί, περίοπου 60 κατηγορίες προϊόντων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σημαντικές, όπως του ψωμιού και των κατεψυγμένων ζυμών, των καφέδων, των δημητριακών σε μπάρες, των μαρμελάδων, των παξιμαδιών κ.ά. Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις αυτών των κατηγοριών προϊόντων αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του τζίρου της κλαδικής αγοράς (32,3% φέτος έναντι 33,1 πέρυσι) και περίπου στο 44% ειδικά του τζίρου των τυποποιημένων τροφίμων.

Οι ερευνητές της IRI, λοιπόν, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους σχετικά με την πορεία του τζίρου αυτών των 60 κατηγοριών FMCG καταρχήν στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου φέτος, διαπίστωσαν την έναρξη μιας απόκλισης προς τα κάτω μόνο της αξίας των πωλήσεών τους, η οποία διερευνώμενη ως τον Σεπτέμβριο (τετράμηνο Ιούνιος-Σεπτέμβριος) έδειξε ότι ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενόσω ο τζίρος εξακολούθησε, πάντως, ν’ ανεβαίνει μεσοσταθμικά κατά 1,9% στις λοιπές κατηγορίες των FMCG και κατά 0,7% στο γενικό σύνολο των FMCG. Κατόπιν αυτού οι ερευνητές συνέκριναν τις πωλήσεις τους στο τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου φέτος με της αντίστοιχης περιόδου του 2018, αλλά αφαιρώντας εντελώς τον ΦΠΑ (-24%), οπότε διαπίστωσαν μια «καθαρή» αύξησή τους σε αξία φέτος κατά 7,9%. Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δημιούργησε αυτοστιγμεί μια διαφορά τιμής -9% σε όλα τα προϊόντα που εφαρμόστηκε, η μόνη περίπτωση να ισοσκελιστεί η φαινόμενη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεών τους σε αξία φέτος, είναι ν’ αυξηθεί η ζήτησή τους σε όγκο γύρω στο 9%. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε αναμένεται ότι θα συμβεί, εφόσον και η γενική θεώρηση των στοιχείων πωλήσεών τους σε εύρος τριετίας δεν δείχνει αξιόλογη ανομοιότητα μεταξύ των τιμών όγκου και αξίας της ανάπτυξής τους. Συνεπώς πιστοποιείται ότι η μείωση του ΦΠΑ επιβραδύνει και θα επιβραδύνει ως το πρώτο πεντάμηνο του 2020 τη φαινόμενη άνοδο σε αξία των κλαδικών εσόδων.

Ανάπτυξη κυμαινόμενη στο 1% ανά βδομάδα
Ο συνομιλητής μας επισημαίνει περαιτέρω ότι στη διάρκεια του πενταμήνου αυτές οι 60 κατηγορίες προϊόντων εμφάνισαν ποικίλες έως αντίθετες συμπεριφορές. Λ.χ. οι πωλήσεις ζάχαρης μειώνονται ανεξαρτήτως παλιού ή νέου ΦΠΑ, ενώ της φρυγανιάς, που με το νέο ΦΠΑ εμφανίζουν πτώση 7,6%, αν υπολογιστούν χωρίς ΦΠΑ, έχουν άνοδο σε αξία 1,3%. Πολύ περισσότερο, οι φρέσκοι χυμοί, που εξελίσσονται στο πεντάμηνο με αύξηση τζίρου 14%, μη υπολογιζομένου του ΦΠΑ έχουν πραγματική ανάπτυξη 25%. Συμπεραίνεται, λοιπόν, η διαφορά ελαστικότητας της ζήτησης των προϊόντων από κατηγορία σε κατηγορία παρά τη μείωση της τιμής τους, ενώ πιθανώς ρόλο έχουν παίξει και τα λεγόμενα «ψυχολογικά όρια των τιμών» μετά τις αναπροσαρμογές τους, άρα ενδεχομένως σε κάποιες κατηγορίες η μείωση του ΦΠΑ επιτάχυνε περεταίρω την πτώση των τιμών τους. Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κ. Μπορέτος, φαίνεται ότι κυρίως από το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου οι λιανεμπορικές αλυσίδες από την πλευρά τους αύξησαν τις προωθήσεις σε πολλές από τις εν λόγω κατηγορίες, επιδρώντας έτσι ανασταλτικά στο φαινόμενο τζίρο τους. Κι έχουν ασφαλώς ισχυρό κίνητρο να το κάνουν, αφού από το Μάιο η ανάπτυξη της αγοράς ανά βδομάδα κυμαίνεται γύρω στο 1%, δεν ξεκολλάει…