Στροφή προς την παραγωγή βιολογικών τροφίμων έχει πραγματοποιήσει η Ευρώπη. Αυτό αποτυπώθηκε στα σχετικά στοιχεία που απέδωσαν οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου για τη χρονιά όπου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και αποδιοργάνωσε τις σταθερές της αγροτικής παραγωγής, αλλά και τις εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα τρόφιμα παραγωγής με βιολογικούς τρόπου απασχολούν 17,1 εκατ. εκτάρια γεωργικών καλλιεργειών και 420.000 παραγωγούς. Οι βιολογικές καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν το 3,4% των συνολικών γεωργικών εκτάσεων.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, το ποσοστό αυτό μεγαλώνει κατά πολύ και σχεδόν τριπλασιάζεται: 9,2%. Οι συνολικές βιολογικές ευρωπαϊκές γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 700.000 εκτάρια το 2020, έναντι του 2019. Σε 15 χώρες της Ευρώπης, οι βιολογικές καλλιέργειες αποτελούσαν τουλάχιστον το 10% του συνόλου των γεωργικών καλλιεργειών. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικής γεωργίας ήταν η Γαλλία (2,5 εκατ. εκτάρια), η Ισπανία (2,4 εκατ. εκτάρια) και η Ιταλία (2,1 εκατ. εκτάρια) για το έτος 2020. Παράλληλα, τα μεγαλύτερα ποσοστά βιολογικών καλλιεργειών σε ευρωπαϊκά εδάφη καταγράφονται στο Λιχτενστάιν (41,6%), την Αυστρία (26,5%) και την Εσθονία (22,4%). Οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων ανήλθαν συνολικά σε 52 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 15% συγκριτικά με το 2019, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατέχει το 81,5% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών καλλιεργειών.

Πρωτοπόρες σε αξία πωλήσεων η Γερμανία και η Γαλλία
Οι μεγαλύτερες αγορές βιολογικών προϊόντων της ευρωπαϊκής βιολογικής γεωργίας ήταν η Γερμανία, η οποία σημείωσε συνολικές λιανικές πωλήσεις 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, ακολούθησε η Γαλλία με 12,7 δισ. ευρώ λιανικών πωλήσεων και τρίτη σε τζίρο πωλήσεων κατατάχθηκε η Ιταλία, αρκετά μακριά από τις δύο πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την αξία πωλήσεων, με συνολικό τζίρο 3,9 δισ. ευρώ σε βιολογικά τρόφιμα. Σημειώστε ακόμη ότι 46 χώρες της Ευρώπης, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν θεσπίσει ειδική εθνική νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία εντός των συνόρων τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter