Σε «μάχη μέχρις εσχάτων» έχει εξελιχθεί η τοποθέτηση των αναψυκτικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως μαθαίνει το FOODReporter. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενταθεί τόσο και οι «παίκτες» έχουν αυξηθεί, μαζί μ’ αυτούς και η κατανάλωση.
Οι παράγοντες που κάνουν τις αλυσίδες να επιλέγουν ποια και πόσα διαφορετικά αναψυκτικά θα τοποθετήσουν στα ράφια τους ποικίλλουν από αλυσίδα σε αλυσίδα και είναι λίγο-πολύ γνωστοί.
Το νέο είναι ότι ακόμη και σε υπερμάρκετ μεγάλης επιφάνειας είναι πιθανό να μην βρίσκουμε το σύνολο του διατιθέμενου κωδικολογίου στο ράφι. Στα αναψυκτικά τύπου cola φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τη θέση, στις υπόλοιπες γεύσεις ο ανταγωνισμός έχει να κάνει κυρίως με το σύνολο των προσφερόμενων brands, όπως έμαθε το FOODReporter. Τρία brands τοποθετούνται σχεδόν παντού, όχι πάντως όλα με όλους τους κωδικούς τους, αν στην ανάλυση της ευρύτερης αγοράς αναψυκτικών προσθέσουμε και τα mixers.
Η αυστηρότητα των λιανεμπόρων
Οι retailers του οργανωμένου λιανεμπορίου φέρονται να βρήκαν χώρο να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί ως προς την τοποθέτηση αναψυκτικών στο ράφι. Μοιάζει πια λογικό να βλέπουμε εταιρείες αναψυκτικών που έχουν κεντρικές συμφωνίες με αλυσίδες, αλλά μέρος των κωδικών τους να μη διατίθεται σε ευρύ δίκτυο καταστημάτων, χωρίς καν να υπάρχει παράπονο.
Είναι πολύ περισσότερο ορατή στην υποκατηγορία των αναψυκτικών, η κεντρική συμφωνία λιανέμπορων με προμηθευτές να «σπάει», μέσω της μη διάθεσης συγκεκριμένων κωδικών από το σύνολο του διαθέσιμου κωδικολογίου του προμηθευτή.
Η επίκληση της έλλειψης προϊόντων και η αγωνία μπρος στο ενδεχόμενο οριστικής κατάργησης κωδικών
Πληροφορίες του FOODReporter έχουν κάνει λόγο ακόμη και για «τεχνητή έλλειψη» που επικαλείται ο λιανέμπορος στον προμηθευτή, παράλληλα όμως με την «εγγύηση» ότι δεν θα προχωρήσει σε οριστική κατάργηση του κωδικού. Βλέπετε, κάθε brand έχει τη δική του, ξεχωριστή αξία, όλοι μπορούν να έχουν το ρόλο τους στην αγορά (πόσο μάλλον σε μια υποκατηγορία που παρουσιάζει ρευστότητα) και άρα, η διπλωματία αποτελεί ένα από τα «όπλα».
Ο μεγάλος ανταγωνισμός και η πολύ διαφοροποιημένη προσφορά σε γεύσεις έχει στρέψει τους retailers στο πλάνο του διαφορετικού «μπουκέτου» προσφερόμενων αναψυκτικών ανά αλυσίδα, ανά τύπο καταστήματος (υπερμάρκετ, μεσαίο, convenient ή πολύ μικρό), ίσως και ανά συγκεκριμένο κατάστημα.
Παίζει ρόλο η ταχύτητα κίνησης του κάθε κωδικού, αλλά με «δέκα φορές πιο αυστηρά κριτήρια απ’ όσα ισχύουν σε άλλες κατηγορίες προϊόντων», όπως σχολίασε προμηθευτής.
Οπότε, μην απορείτε αν δεν βρίσκετε συγκεκριμένα αναψυκτικά σε ένα σούπερ μάρκετ και τα βρίσκετε κανονικά σε ένα άλλο.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter