Πρόταση ομαδικής αγωγής ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της αμερικανικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Lactalis κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης μία κάτοικος της Φλόριντα, καταγγέλοντας παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού επειδή, όπως υποστηρίζει, τα προϊόντα «φέτας» της μάρκας President που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά παραπέμπουν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας.

Όπως καταγγέλλει η Αμερικανίδα καταναλώτρια, τα προϊόντα «φέτας» της President κυκλοφορούν σε συσκευασίες με ένα χρυσό στεφάνι ελιάς, τη λεξη «φέτα» με αρχαία ελληνική γραμματοσειρά και τη φράση «ο κορυφαίος ειδικός της Ευρώπης στα τυριά», δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι το τυρί αυτό έχει παραχθεί στην Ελλάδα ή έστω σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά με δεδομένη τη σαφή σύνδεση της φέτας με την Ελλάδα.

Όμως τα στοιχεία αυτά είναι παραπλανητικά, σύμφωνα με την ίδια, καθώς τα προϊόντα παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με μικρά γράμματα στις συσκευασίες αναφέρεται πως η President έχει «γαλλική κληρονομιά άνω των 80 ετών», αλλά καμία σύνδεση με την Ελλάδα.

Καταγγελίες για παραπλάνηση, εξαπάτηση και αδικαιολογητο πλουτισμό
Η καταγγέλλουσα ισχυρίζεται πως η εταιρεία πουλά τα προϊόντα «φέτας» της σε ακριβότερες τιμές, ακριβώς επειδή οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα, όπως μία αυθεντική ελληνική φέτα, όμως δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται στις ΗΠΑ, αυτή η αυξημένη τιμή είναι αδικαιολόγητη και η πραγματική τους αξία είναι χαμηλότερη, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποκομίζει αδίκως κέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα, αναφέρει πως και η ίδια αγόρασε τα προϊόντα της President, πληρώνοντας τις αυξημένες τιμές τους, νομίζοντας πως αγόραζε προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί στην Ελλάδα, και προτιμώντας τα από άλλα παρόμοια προϊόντα που όμως δεν παρουσίαζαν μια ψευδή εικόνα για την ποιότητά τους ή ήταν φθηνότερα.

Με βάση τα παραπάνω, η καταναλώτρια κατηγορεί την αμερικανική θυγατρική της Lactalis για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, εξαπάτηση και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Θέλει να εκπροσωπήσει ακόμα 100+ καταναλωτές
Η καταναλώτρια αναφέρει στην πρόταση ομαδικής αγωγής της ότι επιδιώκει να εκπροσωπήσει περισσότερους από εκατό ακόμα καταναλωτές που αγόρασαν τα προϊόντα «φέτας» President σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και παραπλανήθηκαν από αυτά, ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την εταιρεία. Η αίτησή της έχει υποβληθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται η έδρα της Lactalis American Group, και πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστή για το αν πράγματι έχουν βάση οι ισχυρισμοί αυτοί, ώστε να πραγματοποιηθεί δίκη. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτησή της θα απορριφθεί και δεν θα προχωρήσει η ομαδική αγωγή κατά της Lactalis.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter