Άμεσα επηρεάζει τον πληθωρισμό των τροφίμων η κλιματική κρίση, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στη Γερμανία, μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση τιμών έως κατά 3,2% ετησίως.

Αναλυτικότερα, βάσει της μελέτης “Global warming and heat extremes to enhance inflationary pressures”, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων μεταξύ 0,9 και 3,2 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως έως το 2035. Επιπρόσθετα, αναμένεται να προκαλέσει άνοδο του συνολικού πληθωρισμού (μεταξύ 0,3 και 1,2 ποσοστιαίων μονάδων), με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών να δαπανείται για την αγορά τροφίμων.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επίδραση στις τιμές των τροφίμων θα γίνει αισθητή παγκοσμίως, τόσο από χώρες υψηλού, όσο και χαμηλού εισοδήματος. Όπως συμβαίνει και με άλλες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η Αφρική θα πληγεί περισσότερο από όλες τις περιοχές, παρά το γεγονός ότι συνεισφέρει ελάχιστα στις αιτίες αυτής. Μία από τις κυριότερες επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας είναι ότι θα προκληθεί σημαντική μετατόπιση των μακροχρόνιων και προβλέψιμων καλλιεργητικών περιόδων και έτσι μπορεί να εμποδιστεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή καλλιεργειών.

Φυσικά, άλλη μια σημαντική συνέπεια είναι το γεγονός ότι θα επέλθουν περισσότερες επιδημίες ασθενειών στα χωράφια οι οποίες εξαντλούν τα αποθέματα τροφίμων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter