Η αλυσίδα καταστημάτων PLUS, η τρίτη σε δύναμη εταιρεία hard discount της Γερμανίας και μέλος του ομίλου TENGELMANN, το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει συστήσει θυγατρική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη στη χώρα μας, με την επωνυμία PLUS HELLAS, προκειμένου να αναπτύξει αυτόνομο δίκτυο καταστημάτων στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει στελεχωθεί ο πυρήνας ανάπτυξης της νέας εταιρείας, επικεφαλής της οποίας φέρεται πρώην κορυφαίος συνεργάτης της LIDL HELLAS. Η λειτουργία της πρώτης εμπορικής μονάδας της PLUS πιθανολογείται εντός του 2004 και δη προ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο χάρτης του οργανωμένου λιανεμπορίου ανασχεδιάζεται. Οι πληροφορίες που θέλουν έναν ακόμη ισχυρό Ευρωπαίο «παίκτη», τη γερμανική PLUS, να εισέρχεται με δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις στην ελληνική αγορά, δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Η αλυσίδα καταστημάτων PLUS, η τρίτη σε δύναμη εταιρεία hard discount της Γερμανία, το τελευταίο διάστημα φέρεται να κινείται διερευνητικά για την ανάπτυξη αυτόνομου δικτύου καταστημάτων λιανικής στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πηγές του «σελφ σέρβις», ο γερμανικός κολοσσός TEΝGELMANN, που ελέγχει την PLUS, ίδρυσε ήδη στη Θεσσαλονίκη θυγατρική του με την επωνυμία PLUS HELLAS, προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή υλοποίηση των σχετικών επενδυτικών πλάνων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ήδη έχει στηθεί και ο πυρήνας των στελεχών, η ομάδα ανάπτυξης, της νέας εταιρείας. Με τη σχετική επιφύλαξη αναφέρουμε την πληροφορία ότι την ευθύνη του εν λόγω project έχει αναλάβει πρώην κορυφαίος συνεργάτης της LIDL HELLAS. Στην PLUS φέρονται να έχουν μετακινηθεί και άλλοι παράγοντες της LIDL, αλλά και στελέχη τρίτων εταιρειών, ενώ, όπως εκτιμάται, ανάλογες μετακινήσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα που ακολουθεί.

Επίθεση από τη Θεσσαλονίκη

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων της PLUS θα αρχίσει στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη. Ήδη η ομάδα ανάπτυξης της εταιρείας βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης οικοπέδων. Όπως υποστηρίζεται, ορισμένα τουλάχιστον εξ αυτών θα γειτνιάζουν με μονάδες της LIDL, ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εταιρειών να είναι άμεσος, πράγμα που θα οδηγήσει εξάλλου στον γεωγραφικό προσδιορισμό των ορίων δράσης των hard discounters.

Στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου που γνωρίζουν καλά τις πρακτικές ανάπτυξης του hard discount στη χώρα μας, εκτιμούν ότι εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στα πλάνα της PLUS ή κάποιος αστάθμητος παράγοντας, η γερμανική εταιρεία θα είναι σε θέση να λειτουργήσει την πρώτη μονάδα της εντός του 2004, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματός της να γίνουν εντός του καλοκαιριού, ώστε η εταιρεία να εκμεταλλευθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται σημαντική άνοδος της κατανάλωσης.

Θα ενταθεί ο ανταγωνισμός των τιμών

Σημειώνεται ότι το hard discount παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας το 1994, χρονιά κατά την οποία οι DIA και LIDL δημιούργησαν θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα, η πρώτη με έδρα στην Αθήνα και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη. Η DIA άρχισε άμεσα την επέκταση του δικτύου της με τις πρώτες μονάδες να λειτουργούν το 1995, ενώ η LIDL, πραγματοποιώντας μεγαλύτερες επενδύσεις ανά μονάδα, εγκαινίασε το πρώτο κατάστημά της το 1999.

Δεδομένο θεωρείται ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόθεση της PLUS να επενδύσει στην Ελλάδα και λειτουργήσουν τα πρώτα καταστήματά της, οι ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο θα αλλάξουν για μια ακόμη φορά, με τους hard discounters αφενός μεν να κερδίζουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε βάρος των κλασικών σούπερ μάρκετ και αφετέρου να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο μέτωπο της φθηνής τιμής.

Η είσοδος και τρίτης ξένης εταιρείας hard discount στη χώρα μας δείχνει ότι υπάρχουν τα περιθώρια να διαφοροποιηθούν περαιτέρω οι καταναλωτικές συνήθειες του κοινού των σούπερ μάρκετ. Εξάλλου οι υψηλές πωλήσεις των DIA και LIDL πιστοποιούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα μη επώνυμα προϊόντα και τις οικονομικότερες επιλογές, ενδιαφέρον που αναζωπυρώθηκε την τελευταία διετία κατά τη διάρκεια της οποίας το ενιαίο νόμισμα εκτίναξε το κόστος ζωής σε αδικαιολόγητα ύψη.