Η παγκόσμια αγορά φυτικών γαλακτοκομικών βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 11% – 12% έως το 2030, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει σε αξία 55 – 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Gulfood.

Πέρα από τις ήδη γνωστές επιλογές γάλακτος βρώμης και σόγιας, ο κλάδος προσαρμόζεται σε νέες τάσεις, με την είσοδο εργαστηριακά παραγόμενων γαλακτοκομικών και υβριδικών προϊόντων που συνδυάζουν φυτικά και ζωικά συστατικά, καλύπτοντας τις απαιτήσεις των flexitarian καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, ζητήματα όπως η ανθρακική ουδετερότητα, η διατήρηση υδάτινων πόρων και η αναγεννητική γεωργία αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για το μέλλον του κλάδου. Όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της 30ης Gulfood, η οποία διανύει την τρίτη ημέρα της στο Dubai World Trade Centre (17 – 21 Φεβρουαρίου). Η έκθεση φιλοξενεί 5.500 εκθέτες από 129 χώρες.

Η ελληνική παρουσία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με τις επιχειρήσεις να αναδεικνύουν την καινοτομία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων – και όχι μόνο – ενισχύοντας τη θέση της χώρας στον διεθνή διατροφικό χάρτη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter