Μικρή μεν αλλά σημαντική τόνωση του τζίρου στην οργανωμένη λιανική έφερε η έναρξη της Σαρακοστής. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφάνισαν αύξηση εσόδων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα στελέχη τους μιλούν για άνοδο της τάξης του 1,5%-2% στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ανάλογη ήταν η ανταπόκριση της ζήτησης το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου που προηγήθηκε της 25ης Μαρτίου.

Tο καταναλωτικό κοινό ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» της οργανωμένης λιανικής, που εκφράστηκε μέσω των λελογισμένων προσφορών. Πράγματι δεν υπήρξαν «προκλητικές» παροχές εκ μέρους των ισχυρών του κλάδου, οι οποίοι έδειξαν τη θέλησή τους για ομαλότητα και αποφυγή των εξάρσεων. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, η αγορά σε απόλυτους αριθμούς εμφάνισε άνοδο. Όμως, πρόκειται μάλλον για απλή εντύπωση, δημιουργημένη κυρίως από την ημερολογιακή συγκυρία της φετινής χρονιάς, καθώς την ώθηση στον τζίρο την έδωσαν οι μια-δυο περισσότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σχολιάζουν στελέχη του κλάδου. Εφόσον ληφθούν υπόψη οι σχετικές αναγωγές, ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων στο τρίμηνο διαπιστώνεται ότι ήταν ήπιος σε σύγκριση με το αντίστοιχο πέρυσι. Κάνουν λόγο για μέση ανάπτυξη εσόδων της τάξης του 1%-1,5% στο σύνολο της αγοράς. Μάλιστα, εξαιρουμένης της απόδοσης των νέων καταστημάτων, η εξέλιξη των πωλήσεων στο τρίμηνο κρίνεται «οριακά ανοδική».

Όπως λένε, η θετική μεταβολή στον κλαδικό τζίρο οφείλεται όχι τόσο στην αύξηση της αγοραστικής ανταπόκρισης των νοικοκυριών όσο κυρίως στην «επιστροφή» τζίρου στα καταστήματα της ΕΥΣ από τη μικρή και την ανεξάρτητη λιανική, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζει απώλεια δυναμικής, αν και πιο περιορισμένα από την προηγούμενη χρονιά. Πάντως, επισημαίνουν, η σχετική τάση αναμένεται ότι θ’ αρχίσει να εξασθενεί από το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε η ωρίμαση του δικτύου της ΕΥΣ θα σημάνει τον αισθητό περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης των δικών της καταστημάτων. Η κάμψη της εν λόγω τάσης θα είναι βραδύτερη στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου η ωρίμαση του δικτύου της ΕΥΣ εξελίσσεται πιο αργά απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα.

Λίγο πάνω από το μηδέν
Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο οι πωλήσεις του κλάδου εξελίχθηκαν ανοδικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σχετίζεται με τον εσωτερικό πληθωρισμό των σούπερ μάρκετ, ο οποίος, όπως και το 2018, είναι θετικός. Η αύξησή του φέτος προσδιορίζεται μεταξύ 0,5% και 0,7%. Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, η πραγματική εικόνα των πωλήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, συμπεραίνοντας ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται λίγο πάνω από το μηδέν. Μάλιστα, εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για τη συνέχεια του έτους, λαμβάνοντας υπόψιν τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, ενόσω αρκετά στελέχη του κλάδου δηλώνουν ανήσυχα όχι μόνο για τις συνέπειες του προεκλογικού «πυρετού» στη ζήτηση, αλλά για τυχόν «αρρυθμίες» στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, που ενδεχομένως θα ευνοούσαν τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και γενικότερης αβεβαιότητας. Σημειώνουμε, πάντως, ότι την παραμονή έκδοσης του τεύχους η IRI ανακοίνωσε την αύξηση των πωλήσεων του κλάδου στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά 6,1%, ποσοστό στ’ αλήθεια ανέλπιστο!