Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 12,1 εκατομμύρια κεφάλια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Αναλυτικότερα, αυτό υποδηλώνει μια μικρή μείωση της τάξης του 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 (12,2 εκατ.).
Η Eurostat σημειώνει ότι η παραγωγή προβάτων προβλέπεται να μειωθεί κατά 7%, ήτοι στα 15,6 εκατ. κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ η παραγωγή κατσικιών προβλέπεται να μειωθεί κατά 9%, στα 2,4 εκατ. κεφάλια. Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή χοίρων αναμένεται να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 57,7 εκατ. κεφάλια.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αναφέρουν κατσίκες, προβλέπεται ότι η Ελλάδα, η κορυφαία παραγωγός στην ΕΕ, θα παράγει 1 εκατ. κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο 2024. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,5 εκατ., μπροστά από τη Ρουμανία με 0,4 εκατ. κεφάλια.
Η Γαλλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος
Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Αναμένεται να παράγει 2,7 εκατ. κεφάλια, μπροστά από τη Γερμανία (2 εκατ.), την Ισπανία (1,3 εκατ.) και την Ιρλανδία (1 εκατ.). Η Μάλτα (2.000), η Κύπρος (10.000), το Λουξεμβούργο (32.000) και η Κροατία (41.000) αναμένεται να έχουν τη μικρότερη παραγωγή.
Η Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει τα 70.000 κεφάλια περίπου, όσον αφορά στο βόειο κρέας το δεύτερο εξάμηνο 2024.
Ισπανία: Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ
Σύμφωνα με τη Eurostat, προβλέπεται ότι η Ισπανία θα παράγει 13,6 εκατ. κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Αυτό θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ, μπροστά από τη Γερμανία (8,8 εκατ.) και τη Δανία (7,3 εκατ.). Αντίθετα, το Λουξεμβούργο αναμένεται να παράγει μόλις 12.000 κεφάλια χοίρων.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ οι οποίες ανέφεραν στοιχεία για πρόβατα, η Ισπανία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με περισσότερα από 4,5 εκατ. κεφάλια, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (2,6 εκατ.) και την Ελλάδα (2,1 εκατ.).
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter