Η Ισπανία αποτελεί έναν εκ των σημαντικών προμηθευτών προϊόντων θαλάσσιας αλιείας και υδατοκαλλιεργειών για την Ελλάδα, με αξία εξαγωγών προς Ελλάδα της τάξεως των 79,2 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ όσον αφορά στις εξαγωγές ιχθυηρών της Ελλάδας, η ισπανική αγορά παραμένει η 2η σημαντικότερη από πλευράς απορρόφησης σε όρους αξίας των ελληνικών εξαγωγών, με αξία 208,64 εκατ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης. Το Γραφείο ΟΕΥ, αναφέρει ότι βάσει στοιχείων του ισπανικού Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού του 2023, από την πλευρά της Ισπανίας, τα ελληνικά ιχθυηρά βρίσκονται στην 13η θέση αναφορικά με τις συνολικές εισαγωγές της Ισπανίας από την Ελλάδα και στην 6η θέση από την άποψη των Ευρωπαίων προμηθευτών της Ισπανίας. Από την άλλη, η Ελλάδα αποτελεί την 8η μεγαλύτερη αγορά για τα ισπανικά ιχθυηρά και τον 5ο μεγαλύτερο Ευρωπαίο πελάτη των ισπανικών εξαγωγών του είδους.
Οι ελληνικές εξαγωγές στην ισπανική αγορά αφορούν κυρίως στα νωπά ψάρια
Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδας, και για το 2023, ανήλθε στα 129,44 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές στην ισπανική αγορά αφορούν κυρίως στα νωπά ψάρια, τα οποία το 2023 αποτέλεσαν το 93,8% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Τα μαλακόστρακα αντιπροσώπευαν το 2023 το 2,8% και τα κατεψυγμένα ψάρια το 1,6% των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ισπανία αφορούσαν το 2023 κυρίως μαλάκια (43,4%), ψάρια νωπά (15,5%), κατεψυγμένα ψάρια (13,6%), μαλακόστρακα (9,5%) και φιλέτα ψαριών (7%).
Στην κατηγορία των νωπών ψαριών, η χώρα μας κατέχει μερίδιο ύψους 16% σε ποσότητες, κατέχοντας την 3η θέση πίσω από τη Γαλλία και τη Σουηδία και τη 2η θέση σε αξίες, με εξαγωγές ύψους 180,93 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία των κατεψυγμένων ψαριών, το μεγαλύτερο μερίδιο σε ποσότητες κατέχει το Μαρόκο (13%) και η Πορτογαλία (11,2%). Η Ελλάδα στην κατηγορία των κατεψυγμένων ψαριών είχε το 2023 εξαγωγές αξίας 5,33 εκατ. ευρώ και ποσότητας 1.321 τόνων, με μερίδιο 0,51% της ισπανικής αγοράς. Στην κατηγορία των οστρακοειδών, το μεγαλύτερο μερίδιο σε ποσότητες κατέχει το Εκουαδόρ (34,8%). Η Ελλάδα στην κατηγορία των οστρακοειδών είχε το 2023 εξαγωγές προς Ισπανία αξίας 5,05 εκατ. ευρώ και ποσότητας 1.036 τόνων, με μερίδιο 0,53% της ισπανικής αγοράς. Η Ελλάδα στην κατηγορία των μαλακίων είχε το 2023 εξαγωγές προς Ισπανία αξίας 3,29 εκατ. ευρώ και ποσότητας 2.026 τόνων, με μερίδιο 0,52% της αγοράς.
Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ, η ανταγωνιστικότητα του ισπανικού κλάδου ιχθυηρών είναι συνδεδεμένη με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να δημιουργηθούν νέα διαφοροποιημένα προϊόντα, βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής, συσκευασίας, διανομής ή κατανάλωσης. Για να σταθούν και αναπτυχθούν στην ισπανική αγορά, τα ελληνικά ιχθυηρά θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, ήτοι να συνδυάζουν τα υγιεινά διατροφικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα με υψηλή διατροφική αξία και το χαμηλό κόστος, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα από φθηνότερες τρίτες χώρες.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter