Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών του ελαιολάδου δε φαίνεται να επηρέασε αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου αξίας 16 εκατ. λιρών, έναντι 9,5 εκατ. λιρών το 2022 (+70%), με το σύνολο σχεδόν των πωλήσεων να αφορά σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Επιπλέον, το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν διπλασίασαν την αξία τους (+85%), ανερχόμενες σε 15,3 εκατ. λίρες, έναντι 8,3 εκατ. λιρών το 2022, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση και στην εξαγόμενη ποσότητα (+30%).

Η τάση αυτή δείχνει να συνεχίζεται και το 2024: σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), που αφορούν στο πρώτο τετράμηνο του 2024, οι εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου ανήλθαν σε αξία στις 6,8 εκατ. λίρες, έναντι 3,8 εκατ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (αύξηση κατά 76%), ενώ και οι εισαγόμενες ποσότητες κατέγραψαν αύξηση κατά 10% (774 τόνοι έναντι 701 την αντίστοιχη περίοδο του 2023). Σχεδόν στο σύνολο τους φορούν σε εξαιρετικά παρθένο (6,2 εκατ. λίρες), ωστόσο ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση (155-340%) κατέγραψαν οι εισαγωγές παρθένου και άλλων ελαιολάδων και λαδιών ελιάς. Πάντως, καθώς το ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να πωλείται χύδην, να αναμιγνύεται με λάδι άλλης προέλευσης και να συσκευάζεται σε μεγάλες ελαιοπαραγωγούς και έμπειρες εξαγωγικά χώρες όπως η Ιταλία, η παρουσία του στη βρετανική αγορά μέσω άλλων επωνυμιών δεν μπορεί να καταγραφεί.

Θετικές οι προοπτικές για το ελαιόλαδο
Πώς εξηγείται η ανοδική αυτή τάση, την ώρα που οι τιμές του ελαιολάδου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη; Όπως εξηγεί το Γραφείο ΟΕΥ Λονδίνου, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο δεν αποτελεί, παραδοσιακά, μέρος της συνήθους διατροφής του μέσου Βρετανού καταναλωτή, το αγοραστικό κοινό του εν λόγω προϊόντος ανήκει πιθανότατα στα εισοδηματικά στρώματα που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση του κόστους ζωής, και άρα έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει κάτι παραπάνω γι’ αυτό. Σημαντικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η γήρανση του πληθυσμού και η στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή, που αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση προϊόντων υγείας και ευεξίας, καθώς και προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Λονδίνου, εκτιμάται ότι τα ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην αγορά, με προτίμηση για μεγαλύτερες, πιο οικονομικές συσκευασίες, ενώ για τα επώνυμα προϊόντα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδήματα (delicatessen), όπου ο παράγοντας υγιεινής διατροφής εξακολουθεί να είναι πρωταρχικός, προτιμητέες θα είναι συσκευασίες που προσφέρουν εύκολο τρόπο δοσομέτρησης και ελέγχου της πρόσληψης θερμίδων (συσκευασίες σε σπρέι κ.α.), συνήθως μικρότερης χωρητικότητας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter