Η ΑΒ Βασιλόπουλος δώρισε εξοπλισμό νέας γενιάς και καινοτόμου λογισμικού, για την υποστήριξη πάνω από 30 κλινών ΜΕΘ –το κόστος της δωρεάς ανήλθε σε 494.000 ευρώ.

Περιλαμβάνει 30 μόνιτορ υψηλής τεχνολογίας για ΜΕΘ, τρεις κεντρικούς σταθμούς διαχείρισης / παρακολούθησης μόνιτορ, ένα ψηφιακό φορητό ακτινολογικό μηχάνημα νέας γενιάς με τεχνητή νοημοσύνη, δύο υπερσύγχρονα φορητά συστήματα υπερηχοτομογραφίας, δέκα καρδιογράφους νέας γενιάς και λογισμικό διασύνδεσης και διαχείρισης καρδιολογικών δεδομένων. Επίσης πρόσφερε 200.000 μάσκες στην Ελληνική Αστυνομία.

Το δίκτυο My market δέχθηκε περισσότερα από τριάντα αιτήματα μονάδων υγείας, ιδρυμάτων, δομών φιλοξενίας κ.ά. απ’ όλη τη χώρα, για υποστήριξη με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ανταποκρίθηκε μέσω της δωρεάς περισσότερων από 15.000 συσκευασίες τέτοιων προϊόντων. Επίσης, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών περιοχών που βρέθηκαν σε καραντίνα, απέστειλε 60.000 τεμάχια προϊόντων για την κάλυψη των κατοίκων επί 14 ημέρες (διάρκεια καραντίνας) των δήμων Ξάνθης, Καστοριάς, Σκύδρας, Αλμωπίας, Άργους Ορεστικού, Μύκης, Βοΐου και Νεστορίου.

Εταιρείες-μέλη της πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά Μας κινητοποιήθηκαν χορηγικά κατά της πανδημίας. Η Χήτος-Ζαγόρι δώρισε ειδικές κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η ΜΕΓΑ δώρισε 20 νοσοκομειακές κλίνες για ΜΕΘ στο Υπουργείο Υγείας. Η SKAG, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του Συνδέσμου Προμηθευτών Χαρτοπωλείων, δώρισε θάλαμο κάθετης ροής και αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο Σύρου. Η Hellas Frost προμήθευσε μία μονάδα αρνητικής πίεσης στο ΓΝΑ Αλεξανδρουπόλεως. Η Cartontec πρόσφερε μια κλίνη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Η ΜΕΒΓΑΛ δώρισε εργαστηριακό εξοπλισμό στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Agrino πρόσφερε 400 εξειδικευμένες ολόσωμες στολές, 3.000 μάσκες υψηλών προδιαγραφών προστασίας και 2.000 ασπίδες προστασίας προσώπου σε έξι νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων του Αγρινίου και της Καστοριάς. Το Κτήμα Γεροβασιλείου ενίσχυσε το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας με προστατευτικό εξοπλισμό. Το Κτήμα Σκούρα από κοινού με δώδεκα τοπικές επιχειρήσεις της Αργολίδας δώρισαν υλικά ιατρικής προστασίας σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του νομού, ενώ η Αττική-Πίττας έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο Ελπίς. Εξάλλου, η πρωτοβουλία Ελλα-Δικά-Μας, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, συμμετείχε στο κοινό πρόγραμμα συνεργασίας, με στόχο τη στήριξη των δήμων της χώρας που πλήγηκαν άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία. Ειδική συμβολή σε ό,τι αφορά το έργο του Δήμου Αθηναίων, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, είχαν οι εταιρείες Χήτος-Ζαγόρι, Λουξ και Οικογένεια Στεργίου, στο πλαίσιο της παροχής υποστήριξης στο έργο της καταγραφής και φροντίδας των αστέγων.

Η Ε.Ι. Παπαδόπουλος δώρισε δώδεκα αναπνευστήρες προς διάθεση από το Υπουργείο Υγείας στο ΕΣΥ, ενώ προχώρησε στην προμήθεια συστήματος υπερηχοτομογραφίας και φορητού ακτινολογικού συστήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας. Εξάλλου, στο πλαίσιο της υποστήριξης του προγράμματος «Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας, προχώρησε σε χρηματική δωρεά για την απόκτηση 455 φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, που διατέθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι στερούνται πρόσβασης στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα, για τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δώρισε στο Υπουργείο Υγείας 100.000 μάσκες, για να αξιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ και τους λειτουργούς του στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η Μπάρμπα Στάθης πρόσφερε δέκα κλίνες ΜΕΘ και δέκα μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ενώ ανέλαβε την πλήρη παροχή σίτισης των ηλικιωμένων του Γηροκομείου Αθηνών για δύο μήνες. Επίσης, πρόσφερε τον Μάρτιο περισσότερους από δέκα τόνους λαχανικών και φρέσκων σαλατών σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Ο Όμιλος Σαράντη ενίσχυσε το έργο των νοσοκομείων «Η Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», δωρίζοντας ειδικές σακούλες απορριμμάτων Sanitas για την κάλυψη των έκτακτων και αυξημένων αναγκών τους, ενώ πρόσφερε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς πασχαλινά τσουρέκια και λαμπάδες.

Η Procter & Gamble δώρισε στο Υπουργείο Υγείας ΜΕΘ με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους, για την περίθαλψη ασθενών του Covid-19. Επίσης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, που εργάζονται για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διέθεσε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και οικιακής φροντίδας για περισσότερα από 35.000 άτομα. Η συνολική συνεισφορά της υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Από το ξέσπασμα της πανδημίας η P&G ανακοίνωσε δωρεές παγκοσμίως άνω των 15 εκατ. δολαρίων σε είδος και χρήμα. Η P&G Ευρώπης δώρισε 1 εκατ. δολάρια στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με διαδικτυακή παρέμβασή της αξιοποίησε τις σελίδες των προϊόντων της, προσφέροντας περιεχόμενο στο κοινό την περίοδο του «Μένουμε σπίτι», για τη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου του και διαδραστικές εμπειρίες.

Η Nutricia πρόσφερε στους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στολές προστασίας, μάσκες FFP3, γυαλιά υψηλής προστασίας και ασπίδες προσώπου. Οι ανάγκες ολόκληρης της γραμμής αντιμετώπισης του Covid-19 θα καλυφθούν από την εταιρεία για τρεις μήνες.

Η Nestlé Ελλάς δώρισε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ –φορεία βαρέως πασχόντων ασθενών, καρδιογράφους, καπνογράφο, μόνιτορ βραχείας νοσηλείας και παρακολούθησης ασθενών, μόνιτορ μεταφοράς βαρέως πασχόντων, κρεβάτια για τα ιατρεία, υπολογιστές, εξοπλισμό για υπέρηχους και μηχανήματα καθαρισμού της ατμόσφαιρας.

Η Mondelēz International δώρισε τρόφιμα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό άνω των 70 τόνων, για τη διάθεσή τους σε έχοντες ανάγκη, που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία. Ακόμα εξήντα τόνους τροφίμων δώρισε στην Τράπεζα Τροφίμων. Συνολικά έχει προσφέρει παγκοσμίως περισσότερα από 18 εκατ. δολάρια σε είδος και χρήμα την περίοδο της μάχης κατά της πανδημίας, υπερβαίνοντας κατά 3 εκατ. δολάρια την αρχική σχετική της δέσμευση.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και σε συνεργασία με την Coca-Cola Hellas και την Coca-Cola Τρία Έψιλον, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, δώρισε στο ΕΣΥ τρεις πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ και αντιδραστήρια για την υλοποίηση 12.000 διαγνωστικών ελέγχων κορωναϊού.

Η Μινέρβα πρόσφερε τρεις φορητούς παρακλίνιους αναπνευστήρες για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Σωτηρία. Επίσης, δώρισε ποσότητες περίπου 250 κιλών προϊόντων της στο Γηροκομείο Αθηνών.

Η Garnier δώρισε στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου 1 εκατ. ευρώ, μέσω του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, δεσμεύτηκε να προμηθεύσει και διανείμει δωρεάν εκατομμύρια τεμάχια αντισηπτικών χεριών σε όλους τους Ευρωπαίους διανομείς τροφίμων, με τους οποίους συνεργάζεται, για την προφύλαξη του προσωπικού τους.

Η Λουξ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό υλοποιούν από τις 8 Μαΐου μια σειρά αιμοδοσιών στα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, το Μαραθώνα, το Δήμο Αμαρουσίου και το Δήμο Περιστερίου. Το σχετικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου.

Οι εταιρείες ΙΟΝ και Ήπειρος, αμφότερες με μονάδες παραγωγής στο Νομό Άρτας, συναποφάσισαν την από κοινού δωρεά ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού έγχρωμου υπερηχοτομογράφου, αξίας 50.000 ευρώ, στο Νοσοκομείο Άρτας.

Η Eurocatering πρόσφερε την περίοδο της καραντίνας γεύματα –περί τους τρείς τόνους– στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και του Νοσοκομείου Παμμακάριστος, ενώ συνεισέφερε στο έργο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων με τη δωρεά σαλατών, φρούτων και σάντουιτς για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών.

Η Misko ενίσχυσε την πρωτοβουλία #cook4heroes των εστιατορίων Cookoovaya, Basegrill και Travolta, τα οποία μαγείρεψαν δωρεάν για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς «Ευαγγελισμός» και «Η Σωτηρία».

Ο Όμιλος Εταιρειών Mantis μερίμνησε για τα αδέσποτα ζώα την περίοδο της καραντίνας. Σε συνεργασία με τη Mars, διέθεσε 1.350 κιλά τροφής για γάτες και σκύλους, μέσω του προγράμματος #AnimalSolidarityGR, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, που έχει αναλάβει τη φροντίδα και τη σίτισή τους.

To Kerrygold, συμβάλλοντας στην εξ αποστάσεως συμμετοχή των σπουδαστών-μαθητών στα μαθήματά τους, δώρισε 40 tablets κατάλληλων προδιαγραφών σε σπουδαστές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, ενώ δέκα διέθεσε σε άπορες, πολύτεκνες οικογένειες της Ελασσόνας.

Η ΑΛΦΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ΚΕΔΕ, πρόσφερε προστατευτικές στολές μίας χρήσης στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Ξάνθης, Ερμιονίδας και Μύκης.

Η Άροσις συνέδραμε το Νοσοκομείο Καστοριάς με αγαθά πρώτης ανάγκης, τα οποία του διατέθηκαν από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl και Μασούτης της Καστοριάς.

Η Δωδώνη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους δήμους Ιωαννιτών και Άρτας και την Εκκλησία, πρόσφερε σε εβδομαδιαία βάση όλο τον Απρίλιο καλάθια γαλακτοκομικών της σε εκατοντάδες άτομα που χρειάζονται βοήθεια, ώστε να μείνουν ασφαλείς στη διάρκεια της καραντίνας. Επίσης, πρόσφερε μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η Froneri Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Τράπεζα Τροφίμων, προσέφερε 100.000 παγωτά σε 111 κοινωνικούς φορείς, ενισχύοντας άτομα, που ειδικά σε συνθήκες καραντίνας αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα πρόσβασης ακόμη και σε βασικά αγαθά (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες).