Είναι κοινά αποδεκτό πως όσο μεγαλύτερη απόσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μας χωρίζει από ένα πρόβλημα, τόσο λιγότερο αποτελεί αφορμή για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό.

Τη στιγμή που στην Ευρώπη τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και το θέμα με το οποίο ανοίγουν το δελτίο ειδήσεων οι παρουσιαστές των καναλιών είναι επικεντρωμένα στην οικονομική κρίση, σε κάποιες περιοχές όχι και τόσο μακριά μας, συγκρούσεις και πολιτικές αναταραχές στοιχίζουν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Είναι λογικό, βέβαια, να μας απασχολούν κυρίως τα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή μας επιβίωση, πολύ περισσότερο σήμερα παρά ποτέ.

Μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια λέξεις όπως ανεργία, φτώχια, ανασφάλεια μπορούσαν να θεωρηθούν προβλήματα μειοψηφιών. Μπορούσαν επίσης πολύ εύκολα να επιρριφθούν ευθύνες για τη δημιουργία τους στους ίδιους τους πολίτες που δεν είχαν διαχειριστεί σωστά τη ζωή τους και τις δυνατότητες που τους έδινε το ισχύον κοινωνικό σύστημα για προσωπική εξέλιξη και επιτυχία.

Σήμερα που οι λέξεις αυτές -και άλλες της ίδιας βαρύτητας- χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας, τα προβλήματα έχουν αποκτήσει καθολικότητα και αναγκάζουν όλο και περισσότερους στην αναζήτηση των αιτιών της δημιουργίας τους και λύσεων για την εξάλειψή τους με μια ευρύτερη οπτική, που περιλαμβάνει ένα πραγματικά παγκοσμιοποιημένο τοπίο. Η πλειοψηφία, όμως, εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως ένα φυσικό φαινόμενο και τις καταστροφές που επιφέρει καθημερινά στη ζωή μας, ως αναπόφευκτα.

Σαν να μην μπορούν ακόμη και όσοι δεν έχουν επιλέξει να εκμεταλλευτούν την κρίση για να επιτύχουν μικρές και μεγάλες νίκες στον τομέα της δραστηριότητάς τους, αφαιρώντας επί της ουσίας τον λόγο από τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους και τους ανταγωνιστές τους, αλλά πιστεύουν πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος, να εξετάσουν με ψυχραιμία όλες τις εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό σημαίνει πως όσοι μας σύρουν σε αναγκαστικές επιλογές, πιέζοντας με τρομοκρατικά διλήμματα προς τις λύσεις που συμφέρουν τους ίδιους, έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής τον στόχο τους.

Οι διαφορές μεταξύ αυτών που διοικούν επιχειρήσεις και των εργαζομένων σε αυτές, αντί να αμβλυνθούν εμπρός στον κίνδυνο της κατάρρευσης οξύνονται. Η απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών συνεχώς μεγαλώνει. Οι επιχειρηματίες πιέζουν και πιέζονται από τους συνεργάτες τους σε έναν φαύλο κύκλο απώλειας δυνάμεων. Όσοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα των αποφάσεών τους ως άβουλα πλάσματα, που πρέπει απλώς να υποστούν τις συνέπειες, μέχρι νεωτέρας. Την ίδια στιγμή, έχουν ανάγκη από νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, που θα ανοίξουν τον δρόμο σε καινούργιες ευκαιρίες κερδοφορίας.

Ο παραλογισμός όλων αυτών ξεκινά από το γεγονός πως οι αποφάσεις που καθορίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και κατά συνέπεια και τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, στηρίζονται στην προαιώνια δίψα για κατάκτηση της εξουσίας -που σήμερα μεταφράζεται σε πολλαπλά μηδενικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς- η κοινωνική εξέλιξη φέρνει στην επιφάνεια και άλλα, υψηλότερα κίνητρα, που δεν μπορούν να αποδεχθούν τη βία και τον καταναγκασμό, δεν συμβαδίζουν με την άποψη πως οι κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος ανήκουν δικαιωματικά στους λίγους που τις χρηματοδοτούν.

Μεταξύ όλων των δρόμων που έχει να επιλέξει κανείς για να αντεπεξέλθει σε αυτήν τη μαύρη περίοδο που διανύουμε, υπάρχει και αυτός της επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με τους άλλους, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, ώστε να διατυπώσουμε ανοιχτά τις σκέψεις μας για το αν μπορεί να προκύψει μέσα από την κρίση μια ουσιαστική αλλαγή.

Μέχρι στιγμής, από την πλειονότητα όσων καλούνται να πάρουν αποφάσεις, βλέπουμε μόνο την υιοθέτηση παλιών, αποτυχημένων συνταγών, που δίνουν απλώς παράταση στην αγωνία και μηδενίζουν την ελπίδα για κάτι νέο και υγιές. Αν ακούσουμε όμως πιο προσεκτικά, κι αν τις αναζητήσουμε γιατί έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως τις έχουμε ανάγκη, δεν αποκλείεται να ακούσουμε και νέες φωνές, από αυτούς που στο μέλλον θα αναφέρει η ιστορία ως πρωτοπόρους.