Οι εποχές που τα στελέχη της οργανωμένη λιανικής, «κάνοντας ταμείο» κάθε φθινόπωρο, κατέγραφαν τα έσοδα από την κίνηση των σχολικών ειδών, φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κλάδος αργά αλλά σταθερά άρχισε να χάνει τη δυναμική του στην εν λόγω κατηγορία ειδών από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, όταν τα εξειδικευμένα καταστήματα άρχισαν να μαζεύουν όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο τον τζίρο τής εν λόγω αγοράς στα ταμεία τους.

Στις καλές εποχές τα περισσότερα έσοδα από την κατηγορία τα έφερναν στις επιχειρήσεις του κλάδου τα υπέρ μάρκετ και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ένα από τα σημεία αναφοράς των πωλήσεων της κατηγορίας –«μαγαζί γωνία» το χαρακτηρίζουν παλιά στελέχη του κλάδου– ήταν το κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Φάρο Ψυχικού. Το πατάρι του τον Σεπτέμβριο συγκέντρωνε το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και γονέων, που προσέρχονταν για τις αγορές των ποικίλων χαρτοσχολικών ειδών και αξεσουάρ. Τον τόνο έδιναν και τα καταστήματα της πάλαι ποτέ κρατερής Μαρινόπουλος, η οποία κατά κοινή ομολογία διένειμε τους περισσότερους κωδικούς σε αυτά. Άλλες εποχές, άλλα έθη. Μετά τον Δεκέμβριο των μεγάλων γιορτών και την αγορά της πασχαλιάς, που είχαν διακριτά υπολογίσιμη συμμετοχή στις ετήσιες πωλήσεις των αλυσίδων, ακολουθούσε ο Σεπτέμβριος της αγοράς των χαρτοσχολικών.

Οι category killers πήραν την αγορά
Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Οι category killers, όπως συνηθίζεται να λέγονται στην αγορά οι hard discounters της κατηγορίας, όπως και τα εξειδικευμένα δίκτυα λιανικής του non food, κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, αφήνοντας στις επιχειρήσεις του κλάδου ένα πολύ μικρό μέρος του. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στο ράφι με τα παιχνίδια, όπου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ απώλεσαν σταδιακά τη ισχύ στη διανομή τους.

Οι category killers στα πρώτα χρόνια της δράσης τους εκτιμάται ότι συγκέντρωναν περί το ένα εκατομμύριο καταναλωτές σε ετησίως για τις σχετικές αγορές. Με την πάροδο του χρόνου, έχοντας επεκτείνει τα δίκτυά τους και εμπλουτίσει τις ποικιλίες των χαρτοσχολικών τους, εκτιμάται ότι σήμερα έχουν περί τις 500.000 επισκέψεις τη εβδομάδα τον Σεπτέμβριο για τις αγορές τέτοιων ειδών. Την «πίτα» των εν λόγω ειδών μοιράζονται προνομιακά πλέον οι αλυσίδες Jumbo, Μουστάκας και Max Stores, τα Public, όπως και τα δίκτυα των ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και Κωτσόβολος, τα οποία στο άνοιγμα της σχολικής περιόδου επιδίδονται σε εντονότατο ανταγωνισμό τιμών, εξουθενώνοντας ανταγωνιστικά τα ειδικά παραδοσιακά καταστήματα σε αυτά τα είδη –όσα έχουν μείνει. Η σκληρή πραγματικότητα του ανταγωνισμού δοκιμάζει ασφαλώς και τις αντοχές των επιχειρήσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, που ειδικεύονται στην εν λόγω κατηγορία. Εδώ και χρόνια υποφέρουν από την ασταμάτητη αιμορραγία τζίρου, εξαιτίας των μαζικών εισαγωγών κυρίως κινεζικών χαρτοσχολικών, τα οποία κατακλύζουν τα ράφια των ισχυρών δικτύων λιανικής, μολονότι η φτηνή τιμή τους «ανταλλάσσεται» με την έλλειψη των αυστηρών ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων ασφαλείας, που τα καθιστά ακίνδυνα κατά τη χρήση από τους μικρούς μαθητές. Το ενδιαφέρον για την κατηγορία αυτή εκ μέρους των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ αφορά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα πια τα υπέρ μάρκετ, αν και οι σχετικές πωλήσεις τους είναι σαφώς υποδεέστερες συγκριτικά με της προηγούμενης δεκαετίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σχολικά είδη διαθέτουν κυρίως τα υπέρ μάρκετ της ΕΥΣ, όπου υπάρχει πρόσφορος χώρος για την οργάνωση διευρυμένης γκάμας ειδών, ικανής να κερδίσει την προσοχή του καταναλωτή. Σχετικά με τη φετινή κίνησή τους, παράγοντες της αγοράς λένε ότι ήταν οριακά ανοδική.