Ισχυρές αντιστάσεις στις πιέσεις που ασκούνται από τον κλαδικό ανταγωνισμό στην Κρήτη προβάλει η κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, η οποία έκλεισε το 2017 με οριακή μείωση του τζίρου κατά 0,25% έναντι του 2016. Η αξία του διαμορφώθηκε στα 167,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας θα είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Mάλιστα, στελέχη της εταιρείας αναφέρουν στο σελφ σέρβις ότι ο τζίρος της θα ήταν πέρυσι ελαφρά ανοδικός, αν στα τέλη του έτους δεν είχε κλείσει ένα από τα καταστήματα της Χαλκιαδάκης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο διάσωσης των δομών της Μαρινόπουλος από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη (ΕΥΣ). Η τελευταία ως γνωστόν συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Χαλκιδάκης, η οποία από κοινού πλέον με την αθηναϊκή αλυσίδα ελέγχουν μεγάλο κομμάτι του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Κρήτη. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΣ απέκτησε συμμετοχή στην κρητική αλυσίδα, εξαγοράζοντας τις μετοχές που κατείχε σε αυτήν η εταιρεία Αφοί Βερόπουλοι, ενώ στη συνέχεια «βρέθηκε» στην Κρήτη και μέσω της διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Σημειώνουμε ότι, βάσει της απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Χαλκιαδάκης υποχρεώθηκε να κλείσει δύο καταστήματά της, το ένα στο Ηράκλειο και το άλλο στην Ιεράπετρα και να τα «αντικαταστήσει» με άλλα στο Τυμπάκι και τις Μοίρες. Και ναι μεν η νέα Σκλαβενίτης βρέθηκε με σημαντική περιουσία στην Κρήτη, όταν απέκτησε το δίκτυο της αλυσίδας Μαρινόπουλος, αλλά με το οξύμωρο σχήμα οι δύο αλυσίδες, η ΕΥΑ και η Χαλκιαδάκης, να συνυπάρχουν στη μεγαλόνησο ως ανταγωνιστές και συνεταίροι ταυτόχρονα.

Σχέδια επέκτασης
Πάντως, η Χαλκιαδάκης ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική στο χώρο δράσης της, αναζητώντας νέες περιοχές στις οποίες μπορεί να εγκατασταθούν καταστήματά της. Σχετικές επιχειρηματικές κινήσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εντός του έτους.

Σχετικά με την πορεία των μεγεθών της αλυσίδας, φέτος οι προβλέψεις της διοίκησής της είναι μάλλον θετικές, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στα μεγέθη της κατά το πρώτο διάστημα του 2018. Ειδικότερα, όπως μας ειπώθηκε, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου φέτος τα έσοδα της Χαλκιαδάκης κινήθηκαν πτωτικά περίπου κατά 6,5%-7%. Πάντως, εκτιμάται ότι από τα μέσα του έτους οι ρυθμοί ανάπτυξης θ’ αρχίσουν σταδιακά να βελτιώνονται, με την προοπτική ο χρόνος να κλείσει ανοδικά με μικρή πτώση.

Δύο είναι οι παράμετροι που κάνουν τη διοίκηση της αλυσίδας να αισιοδοξεί. Καταρχήν το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ωριμάζει εντός της τρέχουσας χρονιάς, καθότι η ΕΥΣ έχει κλείσει πλέον ένα έτος λειτουργίας, οπότε αναμένεται ότι σταδιακά θα μειωθούν οι ρυθμοί της ανάπτυξής της, τείνοντας σε κατάσταση ισορροπίας, η οποία θα δώσει γενικότερα στους ανταγωνιστές της χώρο να «αναπνεύσουν». Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ανάπτυξη, που εξακολουθεί να εμφανίζει ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα. Μάλιστα, φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών, με αποτέλεσμα η Χαλκιαδάκης να προσβλέπει σε αυξημένα έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των προβλέψεων που κάνουν οι τουριστικοί παράγοντες, φέτος στη χώρα θα αφιχθούν 1,5 εκατ. περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2017. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, ο συνολικός αριθμός τους θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια, τονώνοντας ασφαλώς τα οικονομικά και την αισιοδοξία όλης της αγοράς.