Νέα τάξη πραγμάτων προμηνύεται στη διανομή και την πώληση των εφημερίδων και των περιοδικών. Η είσοδος των εκδοτών στο χώρο ήταν η απαρχή σημαντικών αλλαγών και τώρα έπεται συνέχεια. Πρόθεση των δύο νέων πρακτορείων «Άργος» και «Ευρώπη» είναι η κατασκευή των πρώτων μικρών πρακτορείων σε κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων.

Μικρά πρακτορεία αντί για περίπτερα…

Νέα τάξη πραγμάτων προμηνύεται στη διανομή και την πώληση των εφημερίδων και των περιοδικών. Η είσοδος των εκδοτών στο χώρο ήταν η απαρχή σημαντικών αλλαγών και τώρα έπεται συνέχεια. Πρόθεση των δύο νέων πρακτορείων «Άργος» και «Ευρώπη» είναι η κατασκευή των πρώτων μικρών πρακτορείων σε κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων.

Η «Ευρώπη» και το «Άργος» αποτελούν τους «διαδόχους» των δύο πρακτορείων που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια – του «Αθηναϊκού» και του «Κεντρικού» – και ξεκίνησαν πρόσφατα τη λειτουργία τους με στόχο να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου διανομής των εντύπων. Τα δύο πρακτορεία, που έχουν συσταθεί υπό τη μορφή πολυμετοχικής ανώνυμης εταιρείας και βασικοί τους μέτοχοι είναι εκδοτικές επιχειρήσεις, διαθέτουν κοινό δίκτυο διανομής για την περιοχή της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα η καθεμία εταιρεία έχει αναπτύξει δικό της δίκτυο διανομής. Παράλληλα, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών σχεδιάζουν τη δημιουργία σε καίρια μέρη της πρωτεύουσας ειδικών σημείων αποκλειστικά και μόνο πώλησης εντύπων. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε επαφές με το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για να αρχίσει η κατασκευή των πρώτων μικρών πρακτορείων. Με αυτόν τον τρόπο και καλώς εχόντων των πραγμάτων το αθηναϊκό αναγνωστικό κοινό θα μπορεί να αγοράζει τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της αρεσκείας του και από τα ειδικά διαμορφωμένα μικρά πρακτορεία, τα οποία θα φτάσουν σε αριθμό τα 40-50 μέσα στο 2001. Μέσα στα ειδικά σημεία πώλησης των εντύπων θα μπορεί κανείς να διακρίνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εντύπων τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ενώ το συνολικό κόστος για την κατασκευή των μικρών πρακτορείων δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. δρχ.

Το σύστημα διανομής και πρακτόρευσης

Το πρακτορείο διανομής εντύπων «Ευρώπη», που διανέμει στην ελληνική επικράτεια περισσότερους από 1000 τίτλους, ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. «Την πρώτη μάλιστα μέρα λειτουργίας του, οι εφημεριδοπώλες της Αθήνας και του Πειραιά είχαν απειλήσει με απεργία, γεγονός που σήμαινε ότι δεν θα κυκλοφορούσαν έντυπα στην αγορά. Ευτυχώς όμως το θέμα λύθηκε», θυμάται ο κ. Νίκος Μπακατσάς, γενικός διευθυντής της «Ευρώπης».
Οι κύριοι μέτοχοι του πρακτορείου είναι: η Καθημερινή, η Πήγασος Εκδοτική, η Ημερησία, η Rizzoli, οι Τεχνικές Εκδόσεις, το Ίδρυμα Τύπου, οι Μακεδονικές Εκδόσεις και η Λιεζόν.
Η πληθώρα των τίτλων που έχει αναλάβει να διανέμει η εταιρεία συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων. Η διανομή των εντύπων στην Αθήνα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, γίνεται από κοινού με την «Άργος». «Εκείνοι που αναλαμβάνουν στην περιοχή της πρωτεύουσας να μοιράσουν στα 6.500 περίπου σημεία πώλησης τις εφημερίδες και τα περιοδικά είναι οι 500 εφημεριδοπώλες. Η τακτική που υιοθετείται για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαφορετική, καθώς τα έντυπα προωθούνται στην επαρχία μέσω του στόλου των 110 φορτηγών – αυτοκινήτων που διαθέτει η «Ευρώπη». Εκεί αναλαμβάνουν να τα μοιράσουν προς τα 6.500 σημεία πώλησης, οι υποπράκτορες. Οι υποπράκτορες αποτελούν έναν ακόμη μεσολαβητή ανάμεσα στους εκδότες και τον τελικό πωλητή. Αναλαμβάνουν για λογαριασμό του κεντρικού πρακτορείου τη διανομή σε μια συγκεκριμένη περιοχή και το ποσοστό της κυμαίνεται από 8%-10%. Σε κάποιες βέβαια περιοχές, οι εφημερίδες κυρίως αλλά και τα περιοδικά αποστέλλονται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς. Στην τακτή ημερομηνία συγκεντρώνονται από τα σημεία πώλησης τα έντυπα που δεν έχουν αγοραστεί, εισπράττονται τα χρήματα των πωληθέντων φύλλων τα οποία, μέσω του πρακτορείου, καταβάλλονται στις εκδοτικές επιχειρήσεις. Έπειτα πραγματοποιούμε εκκαθάριση των πωλήσεων και εκδίδουμε τα δελτία της ημερήσιας κυκλοφορίας των εφημερίδων», εξήγησε ο κ. Μπακατσάς.
Η κυριότερη διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στα δύο δίκτυα, της Αθήνας και της επαρχίας – εκτός από το ότι τη διανομή στα αθηναϊκά σημεία πώλησης αναλαμβάνουν οι εφημεριδοπώλες ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι υποπράκτορες – είναι ο «συγκερασμός» της απόστασης με το χρόνο που θα πρέπει να επιτευχθεί στην επαρχία. Ο κ. Μπακατσάς εξηγεί ότι «για να φτάσουν και να διανεμηθούν τα έντυπα στην επαρχία θα πρέπει ο στόλος των φορτηγών της εταιρείας να διανύσει χιλιομετρική απόσταση για την οποία απαιτείται χρόνος, ενώ στην Αθήνα παρ’ όλο την έντονη κυκλοφοριακή κίνηση δεν είναι τόσο έντονο το άγχος του χρόνου. Ο χρόνος έχει λάβει διαστάσεις καθοριστικού παράγοντα για τις εφημερίδες οι οποίες έχουν αυστηρή ημερομηνία λήξης. Δεν πρόκειται να πουληθούν εάν δεν κυκλοφορήσουν στην ώρα τους».

Απαραίτητη η καλύτερη προβολή του Τύπου

Ο κ. Μπακατσάς διευκρινίζει και αναφέρει ότι «το σύστημα της πρακτόρευσης και της διανομής αμείβεται με ένα ποσοστό επί της αξίας των πωληθέντων και όχι των διακινηθέντων εντύπων το οποίο κυμαίνεται από 28% έως 35%. Πρόκειται για το συνολικό ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται οι κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, η προμήθεια των πρακτορείων, των υποπρακτόρων και των σημείων πώλησης. Το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων είναι από 6%-8%, των υποπρακτόρων από 8%-10%, οι κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι 4% και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά το κεντρικό πρακτορείο. Γίνεται επομένως κατανοητό ότι τα συγκεκριμένα ποσά δεν επιτρέπουν στο να καταφύγουμε σε πολυτελείς λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ναύλωση ελικοπτέρου…
Η εταιρεία έχει ωστόσο πραγματοποιήσει επενδύσεις για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εργασιών της προκειμένου να υπάρχει λεπτομερής πληροφόρηση και ανάλυση για το πώς εξελίσσεται η διανομή και οι πωλήσεις των εντύπων στα σημεία πώλησης. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία οι σχετικές εφαρμογές και συλλέγονται στοιχεία με την επεξεργασία των οποίων θα μπορέσει να γίνει αποτελεσματικότερη η δουλειά μας», ανέλυσε ο κ. Μπακατσάς.
Ταυτόχρονα έγιναν αλλαγές στο δίκτυο διανομής της εταιρείας, το οποίο πλέον αποτελείται από «νέους» υποπράκτορες, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερος ρυθμός στην οργάνωση της εργασίας. Παράλληλα, η διοίκηση της «Ευρώπης» κάνει συστηματικές προσπάθειες προκειμένου τα 1.000 περίπου έντυπα (γύρω στις 100-120 εφημερίδες, 600 περίπου περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και οδηγοί) που διακινεί να έχουν καλύτερη προβολή. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσουν σημαντικά τα ειδικά σημεία πώλησης μόνο εντύπων που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε σε καίρια σημεία της Αθήνας, σε συνεργασία με την «Άργος», τόνισε ο κ. Μπακατσάς.
Η καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας. Οι υποχρεώσεις της προς τους πελάτες, τους εκδότες, δηλαδή, επιτάσσουν τη σωστή διαχείριση με γρήγορη εκκαθάριση και πληρωμή των πωληθέντων φύλλων αλλά και τη βελτίωση του δικτύου διανομής προκειμένου να επιστρέφονται λιγότερα μη πωληθέντα φύλλα. Επίσης, στόχος για την «Ευρώπη» είναι όχι μόνο η κάλυψη των δαπανών της, αλλά η καταγραφή κερδοφορίας στις λογιστικές καταστάσεις και η αυτοχρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθεί.
Η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει 200 εκατ. δρχ. για τη λειτουργία του νέου κέντρου διανομής, 4.000 τ.μ. στην περιοχή του Ρέντη. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι 120 εφημεριδοπώλες του Πειραιά, της Νίκαιας, της Καλλιθέας και των Πετραλώνων και εξυπηρετούν 1.000 – 1.100 σημεία πώλησης.
Η χαμηλή κυκλοφορία που παρουσιάζουν οι εφημερίδες, με τη συνεχιζόμενη μείωση των ποσοστών αναγνωσιμότητας από έτος σε έτος – καθώς οι αναγνώστες προτιμούν την ηλεκτρονική τους ενδεχομένως ενημέρωση – είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τους «εμπλεκόμενους φορείς» όπως και την «Ευρώπη». «Η δουλειά του πρακτορείου είναι να διανέμει με σωστό τρόπο τα έντυπα ώστε να μη βρεθεί αναγνώστης ο οποίος δεν θα μπορεί να βρει στο σημείο πώλησης την εφημερίδα ή το περιοδικό της προτίμησής του. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα παρατηρούνται χαμένες πωλήσεις. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στις εκδοτικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ελκυστικά προϊόντα τα οποία θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού», διευκρίνισε ο κ. Μπακατσάς.
Για τον ανταγωνισμό που υφίσταται ο Τύπος από την τηλεόραση και το Internet θα εξακολουθήσουν, σύμφωνα με την άποψη του κ. Μπακατσά, να αγοράζονται εφημερίδες και «θα υπάρχει πάντα μερίδιο για τη γραπτή διεισδυτική επικοινωνία και ενημέρωση».