Την ενίσχυση της παρουσίας της στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων σχεδιάζει η Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρο τις αραβικές χώρες και τη νοτιοανατολική Ασία, προκειμένου να «ρεφάρει» για τις εξαγωγικές της απώλειες στην Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Αρτέμ Μπέλοφ, επικεφαλής της κλαδικής οργάνωσης Soyuzmoloko.

«Η ρωσική γαλακτοβιομηχανία μπορεί να παρουσιάσει ρυθμό αύξησης εξαγωγών περίπου 15-20% ετησίως, αλλά δεν αποκλείται ο ρυθμός αυτός να αυξηθεί εκθετικά υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αν μιλάμε για μία μακροπρόθεσμη προοπτική επτά έως δέκα ετών, μπορούμε να αυξήσουμε τις προμήθειες σε πολλαπλάσια επίπεδα», υποστήριξε ο Μπέλοφ, σύμφωνα με τον οποίο σήμερα οι ετήσιες ρωσικές εξαγωγές γαλακτοκομικών ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια δολάρια, ή το 1% περίπου της παγκόσμιας αγοράς, που υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια. Οι σημαντικότεροι αγοραστές ρωσικών γαλακτοκομικών μέχρι σήμερα είναι η Κίνα και οι χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία. Όμως τώρα η Ρωσία στρέφεται και σε άλλες αγορές, Ήδη πέρυσι πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγές σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Τυνησία, Αίγυπτο και Φιλιππίνες, και έπεται συνέχεια.

Ρωσική «εισβολή» στην Αλγερία
Μία αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή της Αλγερίας, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράδοση ενός φορτίου γάλακτος σε σκόνη από την περιοχή του Βόλγα, ενώ η τυροκομία Bryansk έχει ανοίξει γραφεία στη χώρα και άλλες εταιρείες παρακολουθούν την αφρικανική χώρα με ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον Μπέλοφ: «Το 2024 η Αλγερία ίσως να εξελιχθεί στον υπ’ αριθμόν 1 αγοραστή και υπ’ αριθμόν 1 για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών. Αυτή η αγορά είναι σχεδόν απεριόριστη. Αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις θέσεις μας εκεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστές μονάδες παραγωγής και φάρμες με στόχο την παραγωγή αγαθών αποκλειστικά για την αλγερινή αγορά. Πρόκειται για μία αγορά πολύ μεγάλη, πολλές φορές μεγαλύτερη από την εσωτερική παραγωγή της Ρωσίας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter