Στις 5 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το ετήσιο συνέδριο της ισπανικής Ομοσπονδίας Γαλακτοβιομηχανίας (FENIL) με τίτλο «Διεθνής Ημέρα Γαλακτοκομίας», σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης το οποίο συμμετείχε στην εκδήλωση. Όσον αφορά στις θεματικές των πάνελς, τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν τα εξής:

  • Η ανταγωνιστικότητα και μελλοντικά παραγωγικά μοντέλα της ισπανικής γαλακτοβιομηχανίας
  • Νέοι παράγοντες κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και προκλήσεις του κλάδου.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος της Tetra Pak Iberia το μέλλον της συσκευασίας και της τυποποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ, η γαλακτοβιομηχανία προσαρμόζεται στις αγοραστικές προκλήσεις με καινοτομία και νέες τεχνολογίες, ενώ μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μέσω υπεύθυνης κατανάλωσης νερού, ενέργειας και συσκευασίας, και ψηφιοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών.

Επίσης, η ισπανική κυβέρνηση στηρίζει την κτηνοτροφία με μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας, του αυξημένου κόστους παραγωγής και των προβλημάτων υγείας των ζώων, ενώ έχουν διατεθεί 680 εκατ. ευρώ για έκτακτη άμεση γεωργική ενίσχυση από το 2022, εκ των οποίων 207 εκατ. ευρώ στον γαλακτοκομικό τομέα.

Κάποια στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν την εικόνα του τομέα στην Ισπανία αποκαλύπτουν ότι, το 2023, η Ισπανία διέθετε περίπου 21.000 γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις και 18.200 μικτές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων. Παράλληλα, ο κλάδος προσέθεσε αξία 5,3 δισ. ευρώ στην τελική αγροτική παραγωγή και οι 1.620 μεταποιητικές βιομηχανίες γάλακτος είχαν κύκλο εργασιών 13,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 31.700 θέσεις εργασίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter