Το σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με τη θρεπτική αξία των προϊόντων Nutri-Score υιοθέτησε πρόσφατα η Aldi Ελβετίας. Είναι η πρώτη αλυσίδα λιανεμπορίου τροφίμων που αξιοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα στις συσκευασίες των PL προϊόντων της στη χώρα, ξεκινώντας την πιλοτική του εφαρμογή τον Ιούλιο. Αρχικά, θα αφορά τα προϊόντα food-to-go και τα έτοιμα γεύματα, που ανήκουν στις σειρές Fresh Cut and Good Choice.

Το Nutri-Score είναι ένα σύστημα που βαθμολογεί το θρεπτικό περιεχόμενο των προϊόντων χρησιμοποιώντας αλφαβητική κλίμακα, που ξεκινά από το γράμμα Α, το οποίο αντιπροσωπεύει την υψηλότερη θρεπτική αξία, και φθάνει στο γράμμα E, που συμβολίζει τη χαμηλότερη. Η σχετική ετικέτα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να δίνει στους καταναλωτές με αμεσότητα και σαφήνεια την εικόνα τις απαραίτητες πληροφορίες. Για την Aldi, η υιοθέτηση του συστήματος εντάσσεται στο συνολικό πλάνο προσαρμογής της στις σύγχρονες απαιτήσεις για υγιεινή διατροφή, που εκφράζεται και μέσα από τις αποφάσεις για μείωση της περιεκτικότητας των προϊόντων της σε αλάτι και ζάχαρη, αλλά και για διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές της.

Το Nutri-Score έχει ήδη υιοθετηθεί από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανεμπορίου και παραγωγής τροφίμων της Γαλλίας, ενώ η χρήση του επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Το 2019 η Aldi Nord της Γερμανίας ξεκίνησε τη χρήση της ετικέτας Nutri-Score, όντας η πρώτη αλυσίδα που εφάρμοσε το σύστημα στη χώρα, ενώ η Lidl ήταν η πρώτη στη Γαλλία και ακολούθησαν άλλες επιχειρήσεις του γαλλικού λιανεμπορίου. Φαίνεται πως οι discounters πρωτοπορούν στο συγκεκριμένο πεδίο και μπορούν να επηρεάσουν άλλους λιανέμπορους και προμηθευτές στην υιοθέτηση του εν λόγω συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές, η Nestlé συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων διεθνών επιχειρήσεων που επέλεξαν το Nutri-score. Έχει ήδη ξεκινήσει, από το πρώτο εξάμηνο του 2020, να προσθέτει την ετικέτα Nutri-score στα προϊόντα της που παράγονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ελβετία. Εντός της επόμενης διετίας, όπως δηλώνει η εταιρεία, πάνω από 5.000 προϊόντα της στις πέντε αυτές χώρες θα φέρουν τη συγκεκριμένη ετικέτα.