Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η καταστρεπτική έκταση των πυρκαγιών του Αυγούστου, οι διοικήσεις πολλών επιχειρήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων-ποτών ανέλαβαν άμεσα πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πυροπαθών, συμμετέχοντας στην πανστρατιά εκδήλωσης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Οι αναφορές μας στις εν λόγω επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μόνο εκείνες για τις οποίες εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις μέχρι σήμερα.

Οι αναφορές μας στις εν λόγω επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μόνο εκείνες για τις οποίες εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις μέχρι σήμερα.

Η συνδρομή του λιανεμπορίου

Από τις εταιρείες του κλάδου των σούπερ μάρκετ, η Α-Β Βασιλόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα στις εκκλήσεις των ΟΤΑ των περιοχών που πλήττονταν, προσφέροντας δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης. Επιπροσθέτως, ειδικά για φέτος η διοίκησή της αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, που πάγια προσφέρει σε μεγάλες δωρεές και χορηγίες, για την υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών και ανθρώπων (το ποσοστό αυτό από 0,025% επί των πωλήσεων του 2007 θα γίνει 0,050%). Το εν λόγω εταιρικό πρόγραμμα ΕΚΕ θα υπερβεί τα 400.000 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αφοί Βερόπουλοι, με οχήματα του στόλου της, μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στις σκληρά δοκιμαζόμενες περιοχές, ενώ η Plus Hellas απέστειλε άμεσα ένα φορτηγό με τα πρώτα αναγκαία υλικά αγαθά (τρόφιμα, χαρτικά, απορρυπαντικά) στη δοκιμαζόμενη Ηλεία.

Η στήριξη της βιομηχανίας

Από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών, η Coca-Cola Τρία Εψιλον προσέφερε άμεσα περίπου 400.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό και χυμούς, ενώ σε συνεργασία με την Εκκλησία, τοπικούς παράγοντες και οργανώσεις εθελοντών προσέφερε τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα. Επίσης, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους οργανισμούς διέθεσε εθελοντές για την οργάνωση καταλυμάτων και εταιρικά οχήματα για ενέργειες διάσωσης και μεταφοράς, ενώ συντόνισε ομάδα εθελοντών εκ των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών της για τη στήριξη των πληγέντων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας και οι φορείς τους έθεσαν στόχο τη συλλογή, με πρωτοβουλίες τους, 500 χιλιάδων ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ η μεν Coca-Cola 3Ε διπλασίασε το ποσό αυτό, οι δε συνεργάτες της Coca-Cola Hellas προσέφεραν επιπλέον 1 εκατ. ευρώ. Τo συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί στο Ειδικό Ταμείο Στήριξης. Η δύο εταιρείες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν οι ίδιες ή/και να στηρίξουν επί μακρόν πρωτοβουλίες και δράσεις για την οικονομική και περιβαλλοντική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Η Nestle Ελλάς απέστειλε, σε πρώτη φάση, στις πυρόπληκτες περιοχές περισσότερες από 100.000 φιάλες Κορπή 1,5 λίτρου, άνω των 20.000 τεμαχίων Nescafe φραπέ σετ και μεγάλες ποσότητες παιδικών τροφών μέσω της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πύργο Ηλείας. Σύντομα η εταιρεία θα ανακοινώσει και νέες πρωτοβουλίες για την μακροπρόθεσμη αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των πυρόπληκτων.

Η Friesland, προκειμένου οι πυρόπληκτοι να μη στερηθούν το γάλα, διενήργησε οργανωμένες αποστολές και διανομές γάλακτος, με δικά της φορτηγά αυτοκίνητα, ενώ η Agrino ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας ΑΕ απέστειλε άμεσα 18 τόνους ρυζιού στις νομαρχίες των νομών Ηλείας, Εύβοιας, Αρκαδίας και Λακωνίας.