Η πρόσφατη μελέτη του Feedback Group διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών στο λιανεμπόριο αύξησε τις στρατηγικές της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού των τροφίμων το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Οι κορυφαίες στρατηγικές περιλαμβάνουν την αγορά περισσότερων προϊόντων σε έκπτωση (52% από 43% το 2022), μείωση εξόδων σε εστιατόρια με παράλληλη προτίμηση κατανάλωσης φαγητού εντός σπιτιού (46%, όπως το 2022) και αγορά περισσότερων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έναντι των μεγάλων επώνυμων brands (44% από 38% το 2022).
Επιπρόσθετα, το Feedback Group υπογραμμίζει ότι άλλες πλέον καθιερωμένες στρατηγικές των καταναλωτών ήταν ο περιορισμός παρορμητικών αγορών εντός των καταστημάτων (36% από 25%), η πιστή τήρηση της λίστας κατά τη διάρκεια των αγορών (31% από 23%) και ο περιορισμός βιολογικών προϊόντων (16% από 12%). Ωστόσο, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη μεταξύ των καταναλωτών σχετικά με τα κέρδη των λιανεμπόρων, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι τα καταστήματα έχουν καθαρό περιθώριο κέρδους 35%, σημαντικά υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο του 1%. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (48%) πιστεύουν ότι το κύριο σούπερ μάρκετ που προτιμούν είναι με το «μέρος» τους όσον αφορά στον πληθωρισμό.
Οι καταναλωτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα καταστήματα τροφίμων αποκομίζουν μεγάλα κέρδη
Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το κύριο κατάστημα στο οποίο προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους, έχει καθαρό κέρδος 35%, ήτοι μια ελαφρά αύξηση από το 33% που βρέθηκε στην περσινή έρευνα. Σύμφωνα με την FMI – The Food Industry Association, το μέσο καθαρό κέρδος για ένα σούπερ μάρκετ ήταν κοντά στο 1% ιστορικά (και έως και 3% το 2020). Ο Doug Madenberg, Chief Listening Officer του Feedback Group σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο συνδυασμός της υπερβολικά διογκωμένης αντίληψης των καταναλωτών για τα κέρδη των σούπερ μάρκετ και της δυσαρέσκειάς τους με την ανταπόκριση αυτών στις ανησυχίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό, σηματοδοτεί την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν προσεκτικές στρατηγικές τιμολόγησης ώστε οι λιανέμποροι να κερδίσουν ξανά την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter