Στο 56% υπολογίστηκε η αύξηση εξαγωγών πορτοκαλιών Αιγύπτου προς την Ευρώπη (νέους και παλιούς προορισμούς) στο πρώτο δίμηνο του 2024, συγκριτικά με τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023. Η μαζική εισροή αιγυπτιακών εσπεριδοειδών αφορούσε, ως σημαντικότερες αγορές, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η φθηνότερη τιμή των εσπεριδοειδών παραγωγής Αιγύπτου επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση για ισπανικά εσπεριδοειδή, προκαλώντας αντίστοιχη πτώση στις τιμές.

Μέρος της επιτυχίας της Αιγύπτου στις εξαγωγές πορτοκαλιών έχει αποδοθεί στις κρατικές γεωργικές επενδύσεις, που μετέτρεψαν εκτάσεις ερήμου σε φυτείες εσπεριδοειδών. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά χαμηλότερο λόγω των χαμηλών μισθών. Άλλωστε, η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας έχει κάνει ανταγωνιστικότερα τα γεωργικά προϊόντα της χώρας, αλλά συγκράτησε τα επίπεδα της τιμής λόγω των εισαγόμενων κουτιών συσκευασίας. Οι εξαγωγές έγιναν σε τιμές παρόμοιες της εγχώριας αγοράς, ακόμη και σε συμφωνίες με αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου του εξωτερικού.

Το 2024, η Αίγυπτος αναμένεται να παράξει 3.700.000 τόνους εσπεριδοειδών συνολικά, αυξημένου όγκου δηλαδή κατά 2,7% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Καΐρου, κυρίως εξαιτίας της επέκτασης των συνολικών περιοχών καλλιέργειας του τομέα και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter