«Ο καταναλωτής έχει μάθει στις προσφορές και γι’ αυτό το λόγο, οι προωθητικές ενέργειες θα ανακάμψουν», δήλωσε στο FOODReporter στέλεχος της αγοράς που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Η συγκεκριμένη δήλωση παραστατικά αποτυπώνει τον προβληματισμό των προμηθευτών. Άλλωστε, έχουν στα χέρια τους δύο στοιχεία: Πρώτον, τη μείωση του όγκου πωλήσεών τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο από 3% έως 13% τον Ιανουάριο -και περίπου αντίστοιχη εικόνα για το Φεβρουάριο- από κατηγορία σε κατηγορία, σε τρόφιμα, είτε σε non-food προϊόντα. Δεύτερον, ο μέσος όρος του 2023 για τη συμμετοχή των πωλήσεων μέσα από προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ άγγιζε το 60%, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει η Circana στους προμηθευτές. Πηγές προμηθευτών δήλωσαν στο FOODReporter ότι ανά υποκατηγορίες προϊόντων λιανικής, το ποσοστό του τζίρου των πωλήσεων μέσω προσφορών μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 70% και το 80%.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αναχαίτιση του πληθωρισμού
Πώς θα μπορέσει ο καταναλωτής να αφομοιώσει τις αλλαγές; Ο προβληματισμός αφορά κυρίως το φόβο του να επικρατήσει η συνήθεια των αραιότερων αγορών, πέρα από τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερες συνολικές επισκέψεις ανά μήνα στα σούπερ μάρκετ. Πάντως, η κίνηση της κυβέρνησης αποκωδικοποιείται από την αγορά ως εξής: Η αναχαίτιση του πληθωρισμού είναι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη δεδομένη στιγμή και ο πληθωρισμός μετριέται με βάση τις αρχικές τιμές προϊόντων. Πράγματι, οι αρχικές τιμές έπεσαν και άρα, αναμένεται να δούμε εξομάλυνση του δείκτη πληθωρισμού. Ωστόσο, ήδη υπάρχει η εικόνα ότι το τελικό πρόσημο της αντικατάστασης της συχνότητας προσφορών 1+1 σε κάποια προϊόντα, με άλλες προσφορές πιστωτικού σημειώματος ποσοστιαίας έκπτωσης ανά μονάδα επάνω σε χαμηλότερη αρχική τιμή, είναι τελικά αρνητικός για τον καταναλωτή. «Οι εταιρείες δεν θα θυσιάσουν κερδοφορία», ανέφερε πηγή στο FOODReporter. «Ίσως να θυσιάσουν παροχές, υπηρεσίες και τοποθέτηση, επειδή θα μπορούν πιο εύκολα να εξηγήσουν στους μετόχους τους τη μείωση της κατανάλωσης», ανέφερε μία άλλη.

Το δίλημμα στη στρατηγική των προμηθευτών
Πάντως, όσο και να αφομοιώσει το καταναλωτικό κοινό τη μικρότερη συχνότητα προσφορών, εκείνες δεν θα σταματήσουν. «Σε ένα περίπου τρίμηνο το κοινό θα ζητήσει και πάλι προσφορές πιο έντονα», ανέφερε στο FOODReporter άνθρωπος της αγοράς. Το ζήτημα είναι η «στρατηγική marketing επί των καθαρών τιμών», την οποία περιέγραψε στο χθεσινό τεύχος ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Οι προμηθευτές θα βρεθούν ενώπιον του διλήμματος: Συχνότερες προωθητικές ενέργειες μικρότερου βάθους -και επί της χαμηλότερης αρχικής τιμής- ή αραιότερες ενέργειες μεγαλύτερου βάθους και αποτυπώματος; «Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανταγωνιστικές εταιρείες ανά κατηγορία θα περιμένουν να δουν η μία τι θα πράξει η άλλη», εκμυστηρεύτηκε προμηθευτής στο FOODReporter.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter